Pasar malam en weekmarkt gaan toch best samen?


pasar en marktPasar malam… letterlijk betekent het avondmarkt, maar die definitie houdt vooral verband met de geschiedenis van dit soort markten in Indonesië en Maleisië. In Nederland is een pasar malam vaak ook overdag open en zit er altijd een zowel feestelijk als weemoedig tintje aan. Die beide karaktertrekken van de Dordtse pasar malam oefenen op mijn persoontje, op de een of andere manier, altijd weer een enorme aantrekkingskracht uit: het is er kleurrijk, de mensen zijn ‘warm,’ er wordt muziek gemaakt, er is een overvloed aan lekker eten en de opgetogen sfeer heeft veel, zo niet alles te maken met het feit dat jonge en oude vrienden, wáár ook hun wiegjes stonden, het heerlijk vinden om elkaar te ontmoeten. De weemoed zit hem vooral in die ‘vervlogen jaren van weleer,’ want al wil ik zeker mijn ogen niet sluiten voor de zwarte bladzijden die, wij Nederlanders, daar in die gordel van smaragd destijds óók geschreven hebben, op de pasar malam van vandaag overheerst de vriendschap tussen twee volken die door lot en liefde, ja soms zelfs letterlijk, met elkaar ‘versmolten’ zijn.
Ik hou van de Dordtse pasar malam en ik vind het jammer dat het nou nét zo vreselijk herfstachtig was op die eerste drie dagen van dit, in totaal vier dagen durende en zeer populaire festijn. Op woensdag werd het pas lekker weer en het zou fantastisch geweest zijn als die pasar gewoon lekker een hele week had kunnen blijven staan. Maar op vrijdag en zaterdag is het tijd voor de weekmarkt en hoe je het ook wendt of keert, die markt is toch altijd weer ‘gijzelnemer’van hét Dordtse evenementenplein bij uitstek, het Statenplein. Geloof me, die Dordtse weekmarkt is me dierbaar, maar vormt te vaak een blokkade voor evenementen. Het moet op de een of andere manier toch mogelijk zijn om markt en pasar die vrijdag en zaterdag te laten delen? Het kan toch óók als die schaatsbaan van de Kerstmarkt er staat? Het Achterom, het Bagijnhof, de Vriesestraat, de Visstraat, de Kolfstraat en dat stukje voor V&D (Statenplaats) lijken mij haalbare ‘uitwijkplekken.’ Dat puzzeltje is toch op te lossen…?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s