Een mailbox vol ‘transitie-drama’s’


adhdTransitie… da’s een mooi woord als je van scrabble houdt, maar zelfs met drie keer woordwaarde is de bittere bijsmaak van dit begrip, bij mij althans, niet meer weg te spoelen. Waar ik het over heb? Over de transitie in de zorg die, ook in deze stad, niet bepaald soepel verloopt. Een korte uitleg: gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. Veel taken en verantwoordelijkheden op dit gebied zijn als het ware ‘overgeheveld’ van Rijk naar gemeentes. Dit met als achterliggende gedachte dat de lokale overheid dichter bij de inwoners zit en de zorg dus effectiever (minder bureaucratisch) en goedkoper kan leveren. Dat klinkt, nee… klónk best logisch. Nou ja, in theorie, want gezien de vele mailtjes die ik sinds begin dit jaar ontvang over alles wat er op dit gebied momenteel zo’n beetje mis loopt, blijkt het in de praktijk voor veel mensen vooral rampzalig te zijn. Het volgende praktijkvoorbeeld, mij aangedragen door een bezorgde hulpverlener, wil ik u niet onthouden: het betreft hier een jong echtpaar uit Dordrecht met een kindje. Bij beide ouders is de diagnose ADHD vastgesteld en zowel de vader als de moeder ontvingen een zogeheten PGB (Persoons Gebonden Budget) dat besteed werd aan een ADHD-coach. Die had de taak om het bestaan van de twee zoveel mogelijk ‘in banen’ te leiden. Maar nu staat alles op zijn kop: vanaf 1 januari moet het stel namelijk een maandelijkse eigen bijdrage van maar liefst 143 euro ophoesten, een bedrag (ook nog met terugwerkende kracht) dat even hoog is als hun hele PGB. Maar dat PGB wás nou juist aangevraagd uit bittere noodzaak, aangezien de twee torenhoge kosten hebben aan een peperdure ziektekostenverzekering vanwege hun medicatie. Het stel moet zich nu dus diep in de schulden steken om die broodnodige ‘begeleiding’ te kunnen handhaven. Het alternatief… geen coaching meer… IS geen alternatief, want iedere hulpverlener weet hoe het dán met dit jonge gezin gaat aflopen.
Ik vraag me af wat in hemelsnaam het nut van een PGB is als de eigen bijdrage precies zo hoog is?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s