‘I’m from Lithuania, I have no money’


relax_im_a_lithuanian_tshirt-r7d8e0088c18648b5a8167cb8e2998b05_wio5s_324,,Zo… eenmanscamping begonnen?’’ vraag ik aan de jongen die, op het uitrenveldje achter de Blekersdijk, zijn tentje heeft opgesteld. Ik zie dat hij probeert in te schatten of hij nou wél of niet bang voor mijn viervoeter moet zijn en ik stel hem gerust door hem te vertellen dat Blafmans een ‘pussy in disguise’ is. Ik had net zo goed tegen het tentje kunnen praten, want de jongen, hooguit 20 jaar, verstaat nauwelijks Engels, al weet hij me wel in één, uit het hoofd geleerde volzin, uit te leggen wat ‘zijn status’ is: ,,I’m from Lithuania, I have no money,’’ zegt hij en gaat vervolgens verder met waar hij al mee bezig was, namelijk mistroostig voor zich uit staren. Blafmans doorbreekt het stilzwijgen door ongeduldig te blaffen: er moet namelijk met een balletje worden gegooid en al zaten er dertig Balten in een tentje, van dat dagelijkse ritueel mag niet worden afgeweken. Terwijl ik gooi en Blafmans apporteert, probeer ik nog wat meer informatie uit de jongen los te peuteren, maar dat werkt voor geen meter. Dán krijg ik een brainwave en vraag: ,,Do you speak Russian?’’ De ogen van de jongen leven op en hij zegt: ,,Yes, Russian.’’ Nu voel ik me lullig, want ik spreek nog geen lettergreep Russisch, maar heb hem wél een dooie mus toegeworpen. De redding komt uit Polen… om precies te zijn van een vlakbij wonende Poolse hondenbezitter die zojuist met zijn terriër het uitrenveldje betreedt. Hij blijkt een aardig mondje Russisch te spreken en als een diplomaat op een staande receptie breng ik de twee met elkaar in contact. De jongen vertelt bij een circus te hebben gewerkt ‘in Sliedreck,’ daar niet of nauwelijks betaald te zijn en nu is hij op zoek naar werk. ,,Dat heb ik niet voor hem,’’ zegt de Pool. ,,Jij misschien?’’
Ik geef Ingoss, want zo heet hij, dat losse eurootje dat in mijn broekzak zit en hij lacht vriendelijk. Dan begint het keihard te regenen. De Litouwer vlucht zijn tent in en wij, Mechelaar, Pool en Dordtenaar, rennen naar huis. Benieuwd of hij er morgen nog staat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s