Over sluipschutters, cirkelzagen en uhh… pollers


snipers-vs-stunters-4-gta-5-funn-196x126Weet u waarom er een gummetje zit aan de bovenzijde van uw potlood en een ‘delete-knop’ op uw toetsenbord? Die vraag is natuurlijk retorisch, al kun je het voor de hand liggende antwoord op veel verschillende manieren formuleren. Mijn antwoord luidt: omdat mensen nu eenmaal fouten maken.
Van potloden met stufjes naar zelfrijzende verkeerspollers in de Dordtse binnenstad lijkt misschien een wat malle overgang, maar dat is het allerminst, want óók in het verkeer, of misschien moet ik wel zeggen, juist in het verkeer, maken mensen fouten. Veel verkeersfouten zijn ‘in the nick of time’ te herstellen door te remmen of uit te wijken, maar wie met een poller de fout in gaat heeft helemaal geen gummetje of herstelknop… erger nog, een ‘poller-fail’ wordt onevenredig zwaar gestraft: auto kapot, misschien zelfs total-loss, hetgeen, afhankelijk van schuldvraag en verzekering, behoorlijk in de papieren loopt. Het kan natuurlijk nóg erger, want u kunt ook gewond raken of zelfs komen te overlijden. In het Britse Cambridge zijn de afgelopen jaren al twee automobilisten als gevolg van een onder de auto omhoog komende poller om het leven gekomen. Dan kun je natuurlijk wel met teksten gaan komen als ‘hadden ze maar niet zo eigenwijs moeten zijn,’ maar torenhoge schades, verwondingen en zelfs de dood zijn natuurlijk wel héél heftige straffen voor een verkeersovertreding. Een Britse collega-columnist schreef daarover onlangs een cynisch stukje en enkele van zijn ideeën wil ik u niet onthouden: ‘Uitstekende alternatieven voor pollers zijn een mechanische arm waarmee de auto’s van doorrijders verpletterd worden, sluipschutters op de omliggende daken om doorrijders uit te schakelen en draaiende cirkelzagen in het wegdek.’ En dat dus heel droogjes opgeschreven om aan te geven hoe ‘barbaars’ het fenomeen poller eigenlijk is. Kappen daarmee dus, want ook de herstelschade die de gemeente moet ophoesten (vele tonnen per jaar aan gemeenschapsgeld) is onevenredig hoog. Het alternatief is namelijk zo simpel: een verkeerslicht en een registratiecamera. Wie dán, zonder pasje of toestemming, door rood rijdt ontvangt keurig een boete in de brievenbus met bijbehorend fotootje als bewijsmateriaal. Nog leuk om in te lijsten ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s