Is besluitvorming over ToBe dan al een gelopen race?


TobeHet stond er toch echt, gisteren in mijn krant: het cultureel opleidingsinstituut ToBe is gered. Dordt en een aantal omliggende gemeentes gaan de gigantische exploitatiekosten afdekken en hoesten ook nog eens een kleine twee miljoen euro op om het ontslag van zo’n 20 medewerkers te kunnen bekostigen. Het feest is zo mogelijk nóg groter want, als ik het allemaal goed begrepen heb, wordt er nagenoeg niemand keihard ontslagen aangezien de beoogde ‘vertrekkers,’ en ik citeer, ‘via natuurlijk verloop’ of op z’n minst ‘vrijwillig’ naar de uitgang zullen worden geleid. Dat klinkt allemaal prachtig, maar ik moet het allemaal nog zien.
Waarom nou toch zo cynisch? Ik hoor het u al denken. Mijn antwoord is simpel… vanwege de democratie natuurlijk. Volgens mij kún je namelijk helemaal nog niet stellen dat ToBe gered is; we hebben het hier hooguit over een gezamenlijk streven van een aantal colleges van de negen, bij deze noodlijdende instelling betrokken gemeentes in deze regio. En die colleges kunnen en mogen natuurlijk best ‘een streven’ hebben, maar uiteindelijk gáán ze daar helemaal niet over: het zijn nog altijd de zes gemeenteraden (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Barendrecht en Ridderkerk) die hierover beslissen. Oorspronkelijk waren dat er zelfs negen, maar van de drie ‘partners’ in de Hoekse Waard is Oud-Beijerland inmiddels al afgehaakt en het ziet er naar uit dat Binnenmaas en Strijen datzelfde gaan doen.
Is die besluitvorming in die zes gemeenteraden dan op voorhand al een gelopen race? Als ik die vraag met ja zou beantwoorden verdien ik daadwerkelijk het predicaat cynicus. Tuurlijk, je kunt stellen dat er, gezien dat wel héél openlijke streven van de zes colleges, binnen een aantal raden, uiteindelijk wel een meerderheidsbesluit tot stand zal komen, al zij het dan na een lange avond morren van de oppositie en een hoop bühne-branie van wat raadsleden ‘in coalitie-tenue’ met een overdosis geldingsdrang. Zo zal het in ieder geval in de Dordtse raadszaal gaan, dat voorspel ik u vast. Over op zijn minst drie van die overige vijf gemeenteraden ben ik minder zeker van mijn zaak.
ToBe is, zover ik het kan beoordelen, zeker nog niet gered.

Advertenties

One comment

  1. Ik ben een enorme fan van Tobe. Tenminste ik heb er fijne herinneringen aan. Ik zie nog voor me hoe ik tijdens de presentatie van het boek van Herman Koch mijn verhaal over de eerste indruk van mijn oma in Nootdorp mocht voorlezen. Dit jaar wilde ik weer mijn creatieve zelf zijn. Zeefdruk enzovoorts. Mijn teleurstelling en irritatie was groot. Alles alleen in de middag. Waarom is het zo vanzelfsprekend dat vrouwen deeltijd werken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s