Nu verder ‘afblijven’ van de brandweer…


brandBrandweervrijwilligers uit Zuid-Holland-Zuid slaan alarm bij de Dordtse gemeenteraad over de 4,7 miljoen euro die bezuinigd moet worden op de regionale brandweerzorg. ‘Dát is een onverantwoorde bezuiniging, die desastreuze gevolgen kan hebben. De rek is er uit’ zo schrijven de vrijwilligers in een brief aan de gemeente.
Dáár is geen speld tussen te krijgen… in deze stad, in deze (veiligheids)regio is de afgelopen jaren al méér op brandweerzorg bezuinigd dan verantwoord is. En dat terwijl een optimale brandweerzorg hier nou juist zo brood- en broodnodig is. Waarom? Ten eerste omdat Dordrecht een hele oude binnenstad heeft met veel oude panden en smalle straatjes waar de vlam zo makkelijk in de pan kan slaan. Brand in de binnenstad (remember Buytink) kan desastreuze gevolgen hebben. Ten tweede, of misschien moet dát wel de ‘ten eerste’ zijn,  omdat we hier met z’n allen zo dicht op zware industrie en intensieve verkeersstromen op weg, water en rails leven. Nee, daar merkt u bijna niks van… goed uw longen worden wat eerder zwart dan die van een Milka-koe in een Alpenwei, maar ik kan u verzekeren dat ze bij DuPont, in de Dordtse en Rotterdamse havens en bij de diverse chemische fabrieken op en rondom dit eiland geen Roosvicé produceren en dat de luchtjes die uit al die schoorstenen komen niet zijn samengesteld uit de wilde frisheid van limoenen. Juist dáárom hebben wij hier een relatief ‘zware’ brandweerzorg, beschikt dit rivierrijke gebied over een hypermoderne brandweerboot en zorgvuldig opgeleide duikers. Juist om die reden houdt onze brandweer zich, terwijl u en ik rustig slapen, zich zo intensief bezig met preventie en worden brandweermensen hier voortdurend op het aller-hoogste niveau bijgeschoold. En dan nog iets: een van de twee Dordtse kazernes wegbezuinigingen zet deze stad, als het om aanrijtijden gaat, in één klap helemaal terug in de jaren tachtig. Nooit doen dus. Deze stad, deze veiligheidsregio, beschikt over een uitmuntende brandweer. Het niveau van ‘onze’ korpsen (ja, óók van al die vrijwilligers) is in decennia opgebouwd. Wat nu met één pennenstreek dreigt te worden weggevaagd vergt héél veel jaren om weer op te bouwen. Daar gaan we spijt van krijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s