‘Godvrezende’ Papendrechters op een volle veerpont…


DordtcalmWaarom is de koopzondag in Rotterdam top, in Papendrecht flop en in Dordt… uhh… laten we zeggen, iets daar tussenin? Heeft dat nou écht met het geloof te maken? In Rotterdam kun je alweer een jaar of zeven op zondag over de hoofden lopen, want daar hebben ze niet zo’n last van het geloof… nou ja hooguit geloven Rotterdammers dat ze ooit nog een keertje met een kampioensschaal op de Coolsingel zullen staan, maar daar houdt het verder wel op. En hoe zit het dan in Dordt? Hebben we het kerkelijk juk hier definitief van ons afgeschud? De koopzondag is hier stabiel en stijgende, al kan ik me ook wel wat winderige zondagmiddagen heugen waarop je breeduit op de Voorstraat kon gaan liggen zonder lastig gevallen te worden. Bij de erwtenpellers aan de overkant wil het vooralsnog maar niet vlotten met de zondagsopenstelling. Zijn Papendrechters dan écht zo ‘godvrezend’ als ondernemer en initiatiefnemer van de ‘Pape City Shopping Sunday’ Erik van Vugt beweert? ,, Ik denk dat de kerk een grote rol speelt. Mensen zijn bang voor een oordeel,’’ zo verzucht hij in deze krant. Hij zal het beter weten dan ik en ik vermoed dan ook dat het vast wel ten dele klopt wat hij zegt. Niet voor niets leidde zijn koopzondag-initiatief vorig jaar tot veel kabaal in Papendrecht en tegenstanders zamelden maar liefst 1700 protesthandtekeningen in. Tóch kwam het voorstel door de raad en dus zijn diverse Papendrechtse winkels iedere eerste en derde zondag van de maand geopend. Nou ja, ‘diverse’ is eigenlijk al een te groot woord… laten we het bij twee handjes vol houden, want kennelijk staan Papendrechtse winkeliers niet bepaald te springen om hun nering op zondag open te gooien. Of speelt er misschien iets anders? Ik zie op zondag namelijk wél veel volle veerpontjes aan de Merwekade afmeren, waaruit ik voorzichtig durf af te leiden dat funshoppen op zondag in Dordt kennelijk gewoon veel leuker is dan in Papendrecht. Of zijn Papendrechters misschien nét ietsjes meer meer ‘buur-’ dan ‘godvrezend en willen ze in hun eigen dorp gewoon niet zondagshoppend betrapt worden?’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s