De open-lucht-wachtruimte van ‘Leger’ en Yulius


fightcloud‘Wáááááááh’!!! Kom hier, vuile teringlijer… ik maak je hartstikke dood.’
Zo nu en dan een harde schreeuw vanaf de straat ben ik, als doorgewinterd binnenstadsbewoner, wel gewend, maar dit gebrul houdt maar niet op en Blafmans begint onrustig te piepen. Dat is dan ook de reden dat ik, wijselijk geëscorteerd door mijn viervoeter, een kijkje op het Vrieseplein ga nemen, want daar komt die al een kwartier lang aanhoudende herrie namelijk vandaan. Twee dronkenlappen, uit een groepje van tien, hebben ruzie met elkaar, al wordt het me niet helemaal duidelijk waarover… nou ja, ik kan het wel raden, want die ene zwaait met een plastic boodschappentas waar rood vocht uit sijpelt en hij is woest op een van de mannen in het groepje die zijn tas, gevuld met flessen wijn, kennelijk heeft laten vallen en eist nu op hoge poten een schadevergoeding. ,,Hier met dat geld lul,’’ brult hij en hij zet zijn woorden kracht bij door de veroorzaker van de flessenbreuk hardhandig in z’n nek te grijpen. De vechtpartij die nu ontstaat heeft een hoog slapstickgehalte en kent geen winnaar. Beide heren druipen na vijf minuten gevloek, gespuug en gerollebol nog wat napruttelend af richting, respectievelijk ‘Bleek’ en Kromhout.
Het valt mij op dat het er hier tegenwoordig weer bijna ouderwets aan toe gaat… in de vooravond verandert het plein namelijk weer, net als een jaartje of vijf geleden, in een soort ‘open-lucht-wachtruimte’ van Yulius en Leger des Heils. Nu kan ik het met de meeste van die kleurrijke figuren die de bankjes op het plein in de vroege avond bezet houden best vinden hoor… sterker nog, hun verhalen hebben mij in het verleden al menig prachtig levensverhaal verschaft, maar ik vraag me wél af hoe het komt dat het plein tegenwoordig weer elke avond volloopt met ‘patiënten.’ Is er in Rotterdam of elders een of andere instelling dichtgegaan of is het een uitwas van het onverbiddelijke zorgbeleid van het kabinet Rutte?
Het is een uurtje of acht en weer rustig op het plein. Blafmans en ik maken nog een rondje. Morgen vast weer een nieuwe voorstelling.

One comment

  1. je zult wel “en” bedoelen, een instelling die sluit vanwege bezuinigingen en daarom krijgen we nu 5 miljard lastenverlichting. Ik woon op de Bleek en dat is heus erg leuk. Maar als je slecht tegen kleurrijke medemensen en wildplassen kunt is een VINEX beter. Waarom geen openbaar toilet bij het plein? Of heeft dat een aanzuigende werking en past het daarom niet in het ontmoedigingsbeleid? In het VK hebben ze wel overal openbare toiletten, best handig! Ja, ook voor George M.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s