VVD-project ‘open data’ smaakt naar meer…


Open dataDe computer zegt het, dus het zal wel zo zijn: mijn fiets staat voor mijn deur niet bepaald veilig en de kans op auto-inbraak is er bovengemiddeld. Nu mag ik op de Vest officieel eigenlijk niet eens stoppen en parkeren is er al helemaal uitgesloten, maar als ik dat tóch zou doen is de kans dat er iets uit mijn auto gejat wordt aanzienlijk. Nu parkeer ik (omwonendenvergunning) mijn brikkie als sinds jaar en dag in parkeergarage Drievriendenhof en dus check ik op www.dordrechtopendata.nl of ‘ie daar nou daadwerkelijk veiliger staat; helaas, (‘computer says no’) da’s niet het geval, want ook áchter die slagbomen is de kans dat er in mijn auto wordt ingebroken nog altijd bovengemiddeld.
En al word ik in dit geval dus niet bijster gelukkig van de uitkomsten, ik vind ik het prachtig dat ze bestaan… die zogeheten ‘open data.’ Waarover ik het heb? Over een initiatief van het Dordtse VVD-gemeenteraadslid Maarten Burggraaf om zoveel mogelijk (overheids)gegevens voor iedereen vrij toegankelijk te maken. Vorig jaar al bracht de partij (via die genoemde website dus) de cijfers over fietsendiefstal in kaart en nu is met één druk op de knop te zien hoe veilig of onveilig mijn karretje geparkeerd staat. Heb ik daar wat aan? Nou ja, behalve dan dat ik nu ook cijfermatig in de wetenschap verkeer dat ik niet in het meest ‘onschuldige’ stukje stad woon? Mijn gevoel zegt ja, want zelfs als doorgewinterde binnenstadsbewoner voel ik me door die keiharde feiten tóch weer eventjes extra wakker geschud, knal ik mijn fiets ‘s avonds niet meer zomaar tegen de gevel, maar loop ik weer ouderwets (net als vroeger, voordat ik in slaap dommelde) via de poort achterom en berg ‘m op in de schuur. Maar niet alleen voor u en mij als particulieren, maar ook, of misschien moet ik wel zeggen, juist voorál voor een gemeentebestuur is het, met het oog op beleid en dienstverlening, goed om de feiten zoveel mogelijk op een rijtje en ‘altijd makkelijk bij de hand’ te hebben. Dit VVD-project heeft ongekende mogelijkheden en smaakt wat mij betreft dan ook naar meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s