Big deal… we zijn ‘distributiecentrum’ van vluchtelingen


Nacht-van-de-VluchtelingNou, ze zijn d’r hoor… en wees nou eerlijk, heeft u er iets van gemerkt? Een kleine honderd vluchtelingen zijn gisteren per bus in Dordt gearriveerd, mogen in dat ouwe Drechtwerk-pand een paar nachtjes op adem komen en krijgen dan binnen enkele dagen te horen wat hun nieuwe, meer definitieve bestemming zal zijn. Dat zou, voor een deel van deze vluchtelingen, wel eens ’s Gravendeel kunnen worden, want daar wás al een asielzoekerscentrum met plek voor ongeveer 375 mensen.
En al mogen deze mensen gewoon vrijelijk in de binnenstad komen wandelen (ze zijn immers niet ‘in hechtenis’ en ook niet verdacht van strafbare feiten), ik denk toch echt niet dat de falafel-omzet in de binnenstad het komend weekend zal verdriedubbelen en ook kunt u uw schaap en uw dochter vooralsnog veilig buiten laten, want méér dan dat gebeurt er eigenlijk niet: Dordt is hooguit eventjes ‘distributiecentrum’ voor vluchtelingen… big deal, ofwel ‘much ado about nothing’ om het op z’n Shakespeariaans uit te drukken. Dat doe ik niet voor niets, want in de gemeenteraad leek het vorige week wel een dramastuk in drie delen om alleen maar tot het besluit te komen of wij, welvarende Dordtenaren, nou wél of geen eerste hulp in nood moeten verlenen aan mensen die daar, na een barre tocht uit een bittere oorlog, zo hard aan toe zijn. De tegenstanders dweepten demonstratief met hun favoriete gelegenheidswoordje draagvlak en pruttelden nog wat na op Facebook en Twitter om het electoraat te behagen en ‘achterafgelijkjes’ te scoren met nieuwsberichten over elk incident waarbij een asielzoeker betrokken is. Intussen voedt gekke Geert fanatieker dan ooit het onbehagen der verongelijkten met hapklare brokken over testosteronbommen die zich hier komen vergrijpen aan elke vrouw met een uhh… draagvlak.
Op de website van de gemeente Dordrecht staat een informatiepagina over de noodopvang die is  samengesteld op basis van de meest gestelde vragen. En weet je wat ik daar nou zo mooi aan vind? De meest gestelde vragen zijn: ‘Kan ik helpen als vrijwilliger?’ en ‘Kan ik kleding of spullen doneren?’
Jawel, in nood leer je je vrienden kennen… ook in Dordt gelukkig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s