In vijf volzinnen loop ik leeg over mijn mislukte dagstart


coffee-memeMet een jas aan is het nét te doen op het terras… nou ja, voor een roker dan, want sinds het binnen niet meer mag hebben wij, nicotineverslaafden, onze normen een graadje of vijf verlegd. ,,Heeft u een vuurtje voor me?’’ vraagt een man aan het tafeltje naast me. Terwijl ik een vlammetje onder diens sigaar hou, kijkt hij me doordringend aan. Dán komt het hoge woord er uit. ,,U bent toch van die column?’’ Ik aarzel met antwoorden, want zie op tegen een praatje. Dat heb ik niet vaak, maar nú wel omdat het zo’n dag is waarvan je zegt… waarom ben ik eigenlijk opgestaan? Het begon met keelpijn en een vergeefse zoektocht naar koffie en ibuprofen (allebei op) en o ja, in mijn column van die ochtend stond een ergerlijke taalfout…uh… sorry, tikfout, de magnetron, waarin ik een bevroren boterhammetje hapklaar wilde maken gaf geen sjoege en tot overmaat van ramp had mijn zoon een lekke band. Zó begon die dag dus… snel aankleden, auto in, zoon afgeleverd, Blafmans uitgelaten, koffiecupjes, koppijnpillen en vers brood gekocht, bed weer ingedoken en geslapen tot het middaguur. Iets opgeknapt, weer aangekleed, boodschappen gedaan, drijfnat geworden want paraplu vergeten, opnieuw omgekleed, nog altijd geen column geschreven en dus vooral veel zelfmedelijden.
En toen? Toen brak het middagzonnetje door en dáárom zat ik dus op dat terras, om éven wat warmte op te snuiven… éven opladen om straks, bij wijze van uitzondering, een late column te produceren over… tja, waarover eigenlijk? De man naast me wacht nog altijd op antwoord en ik beken wie ik ben. ,,U bezorgt mij ’s ochtends vaak een glimlach,’’ zegt hij. Dat had ik niet verwacht, dus ik bedank hem en loop vervolgens in vijf volzinnen, tot mijn eigen stomme verbazing, helemaal leeg over mijn mislukte dagstart en de gemoedstoestand die dat tot gevolg heeft. De man luistert geduldig en zegt: ,,Dus als ik het goed begrijp heb ik de column van morgenochtend zojuist aangehoord? Nu moet ik ook lachen, voor het eerst vandaag. ,,Inderdaad,’’ zeg ik. ,,Wie mag ik daarvoor bedanken?’’ ,,Zeg maar Henk,’’ antwoordt hij.
Bedankt Henk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s