Over tegelregels, een ‘gay-vlag’ en Arabische bijbels


trio plannetjes

Eerst zien, dán geloven. Die gedachte bekroop me de afgelopen dagen opvallend vaak bij het lezen van de krant. Neem nou die tunnel aan de Laan der VN… daar staan mooie teksten op van wijlen dichter Jan Eijkelboom. Leuk idee, maar op de een of andere manier rust er een vloek op, want eerst lieten die tegeltjes los, vervolgens werd er lang gesteggeld over de schuldvraag en toen die tegelregeltjes uiteindelijk wél bleven zitten bleken er ook nog spelfouten in te staan. Nu las ik dat het aan het eind van deze maand écht allemaal perfect zal zijn, maar ik zeg: eerst zien, dán geloven. Gisteren ontving ik namelijk een berichtje van een lezer die mij uitlegde dat het nog steeds niet klopt. ‘In bepaalde woorden staat een v in plaats van een u. Er staat dus vrovwtje in plaats van vrouwtje en eevwigheid in plaats van eeuwigheid. De andere u’s en v’s in de tekst zijn wél allemaal correct,’ zo luidde het berichtje dat vergezeld ging van fotografisch bewijsmateriaal.
En dan die kerkgangers uit Nieuw-Lekkerland, die eind deze maand naar het Griekse ‘aanspoel-eiland’ Lesbos gaan om vluchtelingen te helpen. Tegen alle adviezen in neemt het groepje 1000 Bijbels (in het Arabisch) mee om uit te delen. Aan wie dan? Aan verdrietige, in Allah teleurgestelde Syrische moslim-vluchtelingen met een onzekere toekomst? Ik heb diep respect voor deze hulpverleners, maar laat die bijbeltjes nou gewoon thuis en hou het geloof er, juist daar en nú, even lekker buiten. Op die vorm van ‘redding’ zitten die mensen nu écht niet te wachten en je loopt ook nog eens het gevaar dat sommige van die bijbeltjes terecht komen op een plek waar de zon nooit schijnt.
Tot slot was er nog dat sympathieke plannetje van de Ambachtse VVD om op het gemeentehuis aldaar vandaag, de regenboogvlag te hijsen, ter gelegenheid van de nationale ‘coming-out-dag.’ Of dat gelukt is… een heuse ‘gay-vlag’ op het gemeentehuis van Henrik-Ido-Ambacht? Het zou prachtig zijn, maar ik heb er een hard hoofd in. Eerst zien, dán geloven. Welke Ambachter loopt er even naar buiten om het voor me te checken?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s