Een blokje om vanwege die ‘dreigende’ Spuiweg…


SpuiwegHet is een van de meest gebruikte ‘aanvliegroutes,’ vanuit Krispijn, Crabbehof en Sterrenburg, richting het stadscentrum en het is maar goed dat de meeste binnenstadsbezoekers die ‘passage’ al door en door kennen, want anders zouden ze, zo vlak bij de kruising met de Spuiboulevard, wel eens kunnen denken: zou de rest van de stad ook zo zijn? In dát geval belooft het niet veel goeds.
Ik heb het over de Spuiweg, in een nog niet zo ver verleden, een florerende, ja zelfs ietwat ‘sjieke’ winkelstraat, maar die tijden zijn alweer een jaartje of twintig voorbij… tegenwoordig loop of fíets je er niet voor je plezier en zelfs automobilisten houden er hun portieren angstvallig op het kinderslot. Voornaamste oorzaak van dat griezelige en groezelige straatbeeld is, laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen, coffeeshop RootsCorner. Onderzoek, enkele jaren terug al, heeft uitgewezen dat niet alleen passanten, maar ook veel omwonenden deze coffeeshop al sinds jaar en dag als een rotte mispel beschouwen en eerder deze week sprak ook wethouder Sleeking zijn ongenoegen uit over deze, overigens vlak naast een bordeel gelegen,‘dopehead-toko.’
En hij heeft gewoon gelijk, want rondom RootsCorner hangt altijd een wat dreigend sfeertje: er hangen groepen jongeren voor de deur die niet bepaald de uitstraling van koorknaapjes hebben, er wordt slordig, haastig en soms hondsbrutaal ‘geparkeerd’ en overgestoken door allerhande figuren die er even hun ‘boodschapje’ komen doen en er wordt, niet eens al te onzichtbaar, rond deze coffeeshop ook gewoon op straat gedeald. Gevolg is dat de Spuiweg de laatste tijd, vaker dan ooit, vooral door jonge vrouwen die ’s avonds per fiets richting de buitenwijken of vice-versa gaan, angstvallig vermeden wordt. Ze rijden wijselijk een blokje om wegens het provocerende gedrag van de ‘rondhangers’ die soms zelfs opzettelijk het fietspad blokkeren en beledigende opmerkingen uitslaken.
Met veel gerenommeerde winkels, waaronder een bakker, een slager, een juwelier en een sigarenzaak, was de Spuiweg ooit een stralende en beloftevolle ‘opgang’ naar het centrum. Vandaag de dag is deze voormalige winkelboulevard eerder het Dordtse equivalent van de Rotterdamse Kruiskade in haar meest duistere jaren.

Afbeelding: de Spuiweg in 1935.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s