Eerst redden, dán blussen…


GutmenschLaat ik het maar meteen opbiechten: ik ben een ‘Gutmensch.’
Zo, hèhè, ík ben uit de kast… hoewel… UIT de kast betekent, héél gek, zomaar ineens IN een hokje, een hokje waar ik eigenlijk helemaal niet in wil zitten, want ik heb een hekel aan hokjes en ik ben nog een tikkie claustrofobisch ook. Trouwens, ik bén helemaal geen goed mens, nou ja, ik ben meestal best wel vriendelijk, beleefd en sociaal, maar af en toe ook gewoon een klootzak, een stuk chagrijn en een pestkop, ofwel ‘gewoon een mens’ dus. Maar dat mag kennelijk niet, want ik moet natuurlijk wél in mijn hokje blijven zitten, want hokjesdenken hoort er nu eenmaal bij in Nederland, anders wordt het allemaal zo onoverzichtelijk in deze uit de kluiten gewassen kikkerkruiwagen aan zee. Ik zal u de letterlijke betekenis van het woordje Gutmensch besparen (heel verhaal) maar in Nederland anno 2015 is het DE kwalificatie van mensen die vóór een genereuze opvang van vluchtelingen zijn. Als je dat nou toevallig niet bent, dan zit je zomaar ineens in dat andere hokje, getiteld ‘Slechtmensch.’ Gutmensch is ook zeker geen compliment, want in de ogen van een Slechtmensch is een Gutmensch namelijk een slecht mens… iemand die dweept met ‘goedertierendheid’ en graag deugt zeg maar. In de ogen van veel Gutmenschen zijn Slechtmenschen daarentegen wel degelijk slecht, want Slechtmenschen denken, fluisteren of brullen in termen als ‘Eigen Volk Eerst’ of ‘Moslims Raus. ’ Óók onzin natuurlijk, want de meeste tegenstanders van een al te ruimhartig vluchtelingen- en asielbeleid zijn niet per definitie slechte mensen, maar hooguit ontevreden mensen, die zich wat makkelijk laten beïnvloeden door de hapklare en makkelijk verteerbare ‘oplossingen,’ hen toegeworpen door ‘Griezelgeert’ en andere, zo mogelijk nóg engere, ‘hokjesdenkers.’ Zó dreigt een tweedeling te ontstaan in een samenleving die dat juist nu even nét niet kan gebruiken.
‘Eerst redden, dán blussen,’ staat op de voorgevel van de brandweerkazerne aan het Oranjepark te lezen en dat is precies waar het op dit moment om draait. Kom dus uit je hokje en wees geen Gutmensch, geen Slechtmensch, maar gewoon Medemens… jawel, mét hoofdletter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s