Het Sliedrechtse riool staat stijf van de dope


bord_sliedrecht.cropresize.tmpJe ziet het wel eens in de bios of op de buis: ‘Politie… we komen binnen!’ Met een stormram probeert de narcoticabrigade een voordeur van een of ander duister pandje open te breken, terwijl een dopedealer in een groezelig badkamertje haastig de laatste restjes wit poeder door de plee spoelt. ‘Handen omhoog,’ brult oom agent als hij de badkamer binnenstormt. De dealer kijkt grijnzend naar de politieman en beiden staren vervolgens (stiltemomentje) naar het toilet dat nog nét even naborrelt. ‘Hoezo dope? Welke dope?’
Ongetwijfeld kijk ik te veel politieseries want beelden van die strekking schoten door mijn hoofd toen ik gisteren in de krant las dat je uit het Sliedrechtse rioolwater kunt ‘aflezen’ dat er in dit godvruchtige rivierdorp relatief veel geblowd, gesnoven, geslikt en gespoten wordt. En dat heeft natuurlijk deels met haastig weggespoelde voorraadjes illegale handelswaar en met directe lozingen van verborgen drugslaboratoria te maken, maar óók met wat er uit die Sliedrechters zelf komt. In hun plasje (en misschien ook wel in hun grote boodschap) zitten kennelijk zóveel drugsresten dat een analyse van het Sliedrechtse rioolwater alle metertjes in het rood doet uitslaan. Nu ga ik, vanaf deze plek natuurlijk niet beweren dat alle Sliedrechters hele of halve junken zijn, maar kennelijk is het dopegebruik er, vooral onder jongeren (kun je dat ook meten?), dermate hoog dat je dat dus uit de samenstelling van het rioolwater kunt afmeten. De belangrijkste vraag is en blijft natuurlijk: hoe het komt dat er in Sliedrecht en in veel andere zogeheten ‘bible-belt-dorpen’ zo relatief veel drugs (én alcohol) gebruikt wordt? Uit (riool)onderzoeken in bijvoorbeeld Urk , Katwijk, Barneveld, Staphorst en Nijkerk rolden immers vergelijkbare cijfers. Je zou daaruit de conclusie kunnen trekken dat het geloof (of de worsteling daarmee) daar toch iets mee te maken moet hebben. Of is hier simpelweg sprake van een gebrek aan kennis onder de Sliedrechtse jeugd over de gevolgen van drugsgebruik? Ik weet het antwoord niet en hoop dan ook dat het gemeentelijk onderzoek (á 20.000 euro) enige duidelijkheid verschaft.
Het begrip baggeren krijgt in Sliedrecht in ieder geval weer een geheel nieuwe dimensie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s