U mág meedenken, maar niet te fanatiek


windmolen_DirectWindHet is niet dat ik worstel met de vraag of ik nu vóór of tegen windmolens ben, want ik ben simpelweg voorstander van elke, schone vorm van energie opwekken, zelfs al vind ik die uit de kluiten gewassen lantaarnpalen met vleugels uitgesproken lelijk. Die dingen vervuilen op sommige plekken ‘uw en mijn’ horizon en wie er dicht bij woont heeft wel degelijk last van slagschaduwen en een irritant zoom- of fluitgeluid. Windmolens kun je dan ook beter langs (toch al lelijke) Rijkswegen en op industrieterreinen neerzetten dan in je ‘achtertuin’ zeg maar, want het is en blijft reuze ergerlijk om er vanaf een strand of vanaf een pittoresk stukje Nederland tegenaan te moeten kijken. Hypocriet? Beetje wel natuurlijk, want ik zeg, windmolens… prima, maar liever niet op mijn netvlies.
Maar ach, ik vind zonnepanelen op de daken van prachtige historische woonhuizen en boerderijen (ik zag ze zelfs op Ameland) ook geen gezicht en tóch blijf ik voorstander van deze ‘schone’ energie, omdat ik nu eenmaal vind dat alle beetjes helpen, omdat ik graag op een ‘schone’ planeet leef en omdat ik mijn kinderen en toekomstige klein- en achterkleinkinderen ook een leefbare planeet toewens. Zelfde verhaal dus: zonnepanelen… voor, maar liefst wel een beetje uit het zicht graag.
Wat mij tegen staat is de manier waarop het windmolen-evangelie momenteel gestalte krijgt. Het Rijk heeft dit ‘dictaat’ neergelegd bij de Provincie en die schuift de kwestie weer door naar de gemeentes… ofwel de Provincie verordonneert als het ware dat er, per gemeente, zo- en zoveel windmolens moeten komen en die gemeentes mogen dan vervolgens zelf uitwerken hoe ze dat ‘commando’ gaan opvolgen, zo lang ze dat maar wél doen. Druk (Rijk) op druk (provincie) op druk (gemeentes) is drievoudige druk en die wordt vervolgens met een grote plof op het burgerbordje neergekwakt… jawel, we mógen een beetje mee- of tegendenken maar liever niet al te fanatiek en zeker niet te detaillistisch, want die dingen komen er hoe dan ook. Dat lijkt in de verste verte bést wel een beetje op democratie, maar geloof me… dat IS het niet.

Eén reactie

  1. Eind vorig jaar zijn er verschillende avonden geweest voor bewoners. Er was voor de nu aangewezen locaties nauwelijks verzet. De bedrijven maken meer herrie. Dat blijkt ook uit een onderzoek het OCD. 75% van de Dordtenaren vonden de locaties bij de Dordtse Kil geschikt. In de poll van Dordt Centraal van deze week zegt ook ruim 70% van 1100 stemmers laat naar komen. Laten we uitgaan van een flinke foutmarge. Ook dan is er nog flinke steun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s