IJzersterk dat Brok niet ‘verbloemt’ maar ‘benoemt’


namingshamingIk was de echte achternaam van die ‘Daltons,’ die al jaren het Lijnbaangebied onveilig maken, eigenlijk alweer vergeten. Een paar muisklikjes brachten uitkomst… het is Tahiri. Da’s een veel voorkomende naam in Marokko en ook in Nederland wonen er inmiddels alweer bijna duizend mensen die zo heten. Het was een makkelijke zoektocht, want de Dordtse burgemeester Arno Brok noemde de familie in zijn openbare ‘terechtwijzing’ onlangs bij naam en toenaam en een persverklaring van die actie verscheen nagenoeg letterlijk in deze krant. Brok had de ‘Lijnbaan-Tahiri’s’ ten kantore ontboden (er kwamen er trouwens maar twee opdraven) en gaf ze een allerlaatste waarschuwing ‘U moet zich schamen en als u zich niet beter gaat gedragen gaan wij u het leven heel onplezierig maken,’ zo meldde het artikel. De advocaat van deze familie is nu van plan om burgemeester Brok voor de rechter te slepen omdat hij deze familie met zijn openbare reprimande ál te publiekelijk aan de schandpaal genageld zou hebben. En daar zouden met name de ‘brave’ familieleden (die zijn er ook) ernstig onder te lijden hebben. Zij zouden bij eventuele toekomstige sollicitaties, sinds die openbaarmmaking, in de toekomst geen schijn van kans meer maken  en ook lopen de kleine Tahiri’s het risico om op school ernstig te worden nagewezen. Wat een onzin… Brok deed bewust, terecht en ijzersterk aan ‘naming en shaming’ (vrij vertaald: niet verbloemen, maar benoemen) om helderheid te scheppen en om een al zich té lang voortslepende affaire nog eens ‘op scherp’ te zetten. Geen gelul, gebak van Krul, zeg maar.
In mijn jeugd had je in Dordt een paar families die nog wel eens met elkaar op de vuist gingen en herhaaldelijk voor de rechter verschenen. Elke, wat oudere Dordtenaar kent dan ook de namen Pruymboom en Van Kooten. En weet je wat ik van die namen vind? Het zijn mooie, Dordtse namen, gedragen door heel veel leuke, lieve, mooie en succesvolle mensen in deze stad. Achternamen om trots op te zijn… net als Tahiri.
Ik vraag me dan ook af of hier nou serieus een rechtszaak van gaat komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s