Spock legt het nog één keer uit…


LogicalWat is dat nou eigenlijk precies, naming and shaming? En wat is het doel ervan? Wacht even, laten we er nou eerst eens een mooie Nederlandse uitdrukking voor bedenken. Nou, dát valt nog niet mee, want een vertaling met begrippen als ‘naam’ en ‘schaam’ er in klinkt als gauw als een magazine voor erotische kappers. Vorige week al schreef ik dat ik het een ijzersterke actie vind van de Dordtse Burgemeester Brok om een familie, die al sinds jaar en dag het Lijnbaangebied onveilig maakt, onder vermelding van naam en toenaam… publiekelijk dus… op het matje te roepen en ik vertaalde naming and shaming in die column als ‘niet verbloemen maar benoemen.’ Als u een betere vertaling weet hoor ik het graag.
De heren in kwestie, ook wel bekend als de Lijnbaan-Daltons, zijn op z’n zachts gezegd not amused want voelen zich, zo laat hun advocaat weten, ‘aangetast in hun goede naam en eer.’ Toen ik dát las verslikte ik me bijna in mijn ochtend-Bambix, want iedereen op en rond de Lijnbaan weet inmiddels wel wat die goede naam en eer in de praktijk zoal inhoudt. De heren azen nu op een schadevergoeding, want als je naam eenmaal op de gemeentelijke website heeft gestaan, met als gevolg dat je nu meer dan ooit tevoren in de gaten wordt gehouden, tja, dán kom je als beroepsboef natuurlijk nog maar moeizaam aan de bak. Dát snap ik, want volgens mij was het Brok dáár nou juist nét om te doen, ofwel: missie geslaagd, want die Daltons doen er voorlopig maar beter aan om zich ‘sjakies’ te houden hetgeen, volgens mijn boerenverstand, bevorderlijk is voor de veiligheid en het woongenot in het Lijnbaangebied.
The needs of the many outweigh the needs of the few, was het credo van de altijd drooglogisch redenerende puntoor Spock in de televisieserie Star Trek. En voor wie geen ‘Vulcaans’ spreekt… het betekent eigenlijk zoiets als: vette pech heren, maar jullie ‘reputatieschade’ is toch écht ondergeschikt aan de wens van héél veel goedwillende mensen om zonder angst op en rond de Lijnbaan te kunnen leven. Kortom, beste Daltons… zoek lekker een ander planetenstelsel.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s