Gezellig samen elkaars gaatjes opvullen…


precarioHet was maar een klein berichtje in de krant: de gemeente Papendrecht gaat precario heffen om het gat in de begroting te dichten. Dit houdt in dat nutsbedrijven die kabels en leidingen in Papendrechtse gemeentegrond leggen,vanaf volgend jaar, een vergoeding moeten betalen. Dat levert ongeveer een miljoen op en daarmee wordt voor een heel groot deel het te verwachten Papendrechtse begrotingstekort over 2016, zijnde 1.223.000 euro, opgevangen. Mijn eerste gedachte was… huh? Nou ja, het kan ook ‘hè’ geweest zijn, maar in ieder geval verwonderde ik me over het feit dat Papendrecht tot dusver nooit eerder precariobelasting van kabelboeren en leidingleggers incasseerde. Wat een sympathieke gemeente, dat Papendrecht, was mijn tweede gedachte, want die belastingvorm bestaat toch echt al een tijdje in nagenoeg alle andere steden en dorpen in deze regio. Maar met sympathie heeft het allemaal niks te maken; het erwtenpellersdorp blijkt, als zo’n beetje de enige plek in Drechtstedenland, nog gebonden te zijn aan een zogeheten concessieovereenkomst met de instantie die kabels en leidingen in de Papendrechtse grond stopt.
Het was notabene één van de grootste concessiehouders – een grote netbeheerder van elektriciteit en gas – zelf, die te kennen gaf geen nieuwe overeenkomst te willen sluiten en de gemeente Papendrecht, die tóch al in het achterhoofd had om precario te gaan heffen, was het daar natuurlijk geheel en al mee eens, want nu kan het college de raad volgend jaar een prachtige, want bijna sluitende begroting voorleggen. De vraag is nu, gaan die grote nutsbedrijven zoals Stedin, Oasen en TenneT, die belastingheffing straks via de energienota, doorberekenen aan de Papendrechtse burger? Ik heb begrepen dat het college de nutsbedrijven uitdrukkelijk gaat verzoeken om dit niet te doen, al vraag ik me af wat zo’n verzoek in de wereld van de keiharde euro vandaag de dag nou helemaal nog waard is? Maar ach, beste Papendrechters, u betaalde tóch al ‘ongemerkt’ mee aan de precariobelasting die de nutsbedrijven in, pak hem beet Dordt of Ambacht moeten ophoesten en omgekeerd geldt straks ongetwijfeld hetzelfde. Wel zo eerlijk toch… gezellig samen elkaars gaatjes opvullen? Daar krijg je altijd zo’n lekker warm Drechtstedengevoel van…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s