‘Zorgcomplex? Het is hier gewoon een dure flat…’


ouderen‘Het is geen leuke boodschap en ons prachtige zorgimago loopt een deukje op, maar er is begrip.’
Ik heb die zin, uitgesproken door Wielborgh-bestuurder John Nierstrasz, drie keer gelezen en toen voor de zekerheid nóg een keer, maar er veranderde niks aan mijn gevoel… een mengeling van verdriet en verbazing. Hoezo prachtig zorgimago? Wat nou, deukje? Welk begrip?
De zorginstelling Wielborgh zit in geldnood en gaat beknibbelen op zo’n beetje alles waaraan die instelling nou juist haar bestaansrecht ontleent. Zo moeten er keukens dicht die, als gevolg van eerdere bezuinigingsrondes, tóch al mondjesmaat open waren en worden er activiteiten voor ouderen, zoals bingo en biljarten, geschrapt. Dat prachtige zorgimago, waar Nierstratz over sprak, hád deze instelling ooit wel degelijk, maar dat imago heeft in de loop der jaren véél meer dan louter ‘een deukje’ opgelopen. En dat begrip? Tja, dat was er ooit écht wel bij eerdere bezuinigingsmaatregelen, maar de bewoners die ik sprak in de Wielborgh-locaties Waterwiel, Polderwiel, Sterrenwiel en Stadswiel zijn dat begrips-stadium al lang en breed voorbij. Er heerst momenteel een gevoel dat ik nog het best kan omschrijven als ‘gelatenheid’… ouderen springen immers niet zo een-twee-drie op de barricades. Een bewoner van het Sterrenwiel die ik in de lift (mijn moeder woont daar ook) tegen kwam omschreef het als volgt: ,,Ik ging ooit wonen in een zorgcomplex waar van alles te beleven was, maar eigenlijk woon ik tegenwoordig gewoon in een dure flat waar ook andere ouderen wonen. Het is hier overdag doodstil.’’
Overigens geen kwaad woord over de gedreven en bezielde mensen die in ‘de wielen,’ onder welke zorgvlag dan ook, op de werkvloer actief zijn. Voor goede zorg moet je soms de tijd nemen, want tijd is kostbaar, weten zij als geen ander. Helaas wordt het begrip ‘tijd is kostbaar’ door sommige managers en politici ernstig verward met ‘tijd is geld.’
‘Tel geen dagen, maar zorg dat de dagen tellen,’ is een levenswijsheid die ik altijd onthouden heb. Hij komt van de grootste bokser aller tijden, Mohammed Ali. Nooit gedacht dat ik er op een dag een column mee zou afsluiten over ouderenzorg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s