Wát een non-argument van de NS zeg…


spoort-nietIk heb er al vaak over geschreven… té vaak misschien wel en tijdens het ‘componeren’ van deze column bekruipt mij dan ook de gedachte hoe zinloos het eigenlijk is om een column te vullen met gemopper over voldongen feiten. Ik kan namelijk schrijven tot ik een ons weeg, maar Nederland gaat toch écht niet naar het EK, Harry Mens gaat gewoon door met kindjes maken, Geert Wilders hóudt een blind vertrouwen in zijn bijziende kapper en Zwarte Piet zal uiteindelijk toch een keer van kleur verschieten. En zo gaat het dus ook met de NS, want de intercity’s die er écht toe doen scheuren straks met een wijde boog om Dordrecht heen richting het zuiden om deze stad, uhh… even op de kaart kijken… rechts te laten liggen. Nou ja, behalve dan als wij (Dordt dus) dit blunderbedrijf jaarlijks een paar miljoentjes per jaar toeschuiven… dán willen ze er bij de NS nog wel eens over nadenken om een paar ouwe intercity’s op ons centraal station te laten halt houden. Dát gaat natuurlijk ‘never nooit niet’ gebeuren, want zoiets is simpelweg niet op te brengen. Over welke impact het NS-besluit zal hebben, schreef ik al meerdere columns waarin ik aangaf dat een stad zonder intercity’s richting het zuiden eigenlijk een stad zonder toekomst is. Dit omdat een ‘boemelstad’ totaal oninteressant is voor bedrijven en opleidingsinstituten, met als gevolg dat jongeren, op zoek naar werk of een vervolgopleiding, eerder geneigd zullen zijn om ‘een deurtje verder’ te gaan kijken, waardoor Dordt in sneltreinvaart (beetje ongelukkige woordspeling misschien) vergrijst en het horeca-, winkel- en cultuuraanbod verschraalt.
Wat mij aan de redenering van de NS nog het meest stoort is de argumentatie die dit bedrijf aanvoert om de intercity’s richting Breda op te heffen. De redenering ‘We moeten zo rendabel mogelijk opereren’ is niks anders dan een gelegenheidsargument, nee sterker nog een non-argument. Een bedrijf dat een rechtstreekse verbinding tussen een stad van 120.000 inwoners (in een regio van ruim een kwart miljoen mensen) met het zuiden niet rendabel kan runnen doet, volgens mijn boerenverstand, toch écht iets verkeerd.

Advertenties

5 comments

  1. Kom net uit die trein vanaf Den Haag. In de spits een mooie lange trein, dus iedereen kan zitten en ook nog op tijd vertrokken. Maar in Rotterdam moeten we eruit want de trein is te lang voor het aantal conducteurs. Gevolg is dat het weer propvol is, de conducteur er niet meer langs kan, alle klanten ontevreden zijn en de veiligheid voor iedereen inclusief de conducteur is afgenomen. …..10 sec………Jammer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s