Twijfels over economische ‘spin-off’ van Primark


clothes-fightHalleluja Primark zou je bijna hardop gaan roepen, want deze gigant in wegwerpkleren voor bodemprijzen gaat, zo lees ik, maar liefst 81 werklozen aan werk helpen. Over een week of twee opent dit van oorsprong Ierse bedrijf, zijn deuren in die nog-nét-niet-overleden Drievriendenhof die straks, als een feniks uit de as moet herrijzen. Nogmaals Halleluja Primark dus, want deze textielreus gaat niet alleen dat mislukte winkelcentrum, maar de hele binnenstad een ‘bezoekersimpuls’ verschaffen. Dordt wordt straks overspoeld door hysterische bakvissen, begeleid door vermoeid ogende ouders die daar ‘gevangen’ worden in een fuik met maar liefst 43 kassa’s. Driewerf Halleluja voor Primark dus.
Komt dat wat ál te cynisch over? So be it… ik heb eerlijk gezegd mijn bedenkingen bij dit bedrijf, dat zijn kleertjes vooral betrekt uit lage-lonen-landen, waar de werkomstandigheden meestal erbarmelijk zijn. Daarbij voorspel ik dat de verwachte lokale ‘economische feestvreugde’ behoorlijk gaat tegenvallen. In Zwolle, zo is al gebleken blijkt de lokale economie, op een paar nabij gelegen horecazaken na, nauwelijks van Primark te profiteren. Het tegendeel kan wel eens eerder het geval zijn, namelijk dat andere kledingzaken hun omzet verder zien dalen en in het ergste geval zelfs het loodje leggen.
Ook bij die 81 banen waar de Sociale Dienst mee koketteert zet ik vraagtekens. Dat zíjn namelijk helemaal geen echte banen… een paar mensen krijgen wellicht een min of meer vaste  aanstelling voor zolang die hype loopt en voor de rest is het gewoon een kwestie van ‘schnabbeluurtjes’ scoren voor scholieren, die net zo makkelijk weer opzij worden geschoven op het moment dat ze te oud en te duur zijn om de daar massaal neergekwakte bloesjes en topjes op te rapen, op te vouwen en weer op hun vaste plekje te leggen… stressvolle losse uurtjes voor schamele factuurtjes, zeg maar. Méér dan dat is het niet en wordt het niet.
En of het straks storm loopt in de stad? Eventjes misschien. De Dordtse Primark is alweer het dertiende filiaal in Nederland en er staan er nog een paar op stapel, dus het nieuwtje is er eigenlijk alweer af. Nee, ‘Primania’ gaat winkelstad Dordt écht niet uit het slop halen.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s