Een opfrisbeurt voor Damplein en Vrieseplein


fuseta

Ik heb er iets mee… met pleinen en pleintjes. Tijdens vakanties en stedentripjes hebben ze een welhaast magnetische uitwerking op me. Eenmaal op zo’n pleintje – het liefst eentje met weinig of geen autoverkeer – neem ik graag plaats op een terras en kan ik uren blijven zitten om vanaf mijn strategische plek een stad of een dorp helemaal in me op te nemen. ,,Zeg ober, wat drinken al die mensen? Dát wil ik ook.’’

Elk plein is anders… soms een rustpunt in een overvolle metropool en soms juist hét bruisende hart van een wat stillere wijk of gemeente. In mijn hoofd zit een zorgvuldig opgebouwde en voortdurend wisselendeTop Tien van mijn favoriete pleinen, waarin momenteel een pittoresk terraspleintje in het Portugees vissersdorpje Fuseta en een verstild ‘plein-plantsoentje’ nét achter het Londense Soho om de eerste plaats strijden. In mijn Top Tien zitten ook Dordtse pleinen, waaronder natuurlijk het Scheffersplein (eigenlijk een brug) die, wat mij betreft kan wedijveren met de mooiste pleintjes op aarde.
We hebben in Dordt overigens behoorlijk wat pleinen… bijzondere pleinen, verborgen pleinen, gekke pleinen, lieve pleinen, mooie pleinen en ook een paar minder mooie, zoals bijvoorbeeld het wat kil aandoende Statenplein, dat overigens reuze gezellig kan zijn tijdens evenementen en marktdagen. Twee pleinen staan momenteel extra in de (gemeentelijke) belangstelling… dat zijn het Vrieseplein en het Damplein in Dubbeldam. Die zijn totaal verschillend van elkaar maar er zijn ook overeenkomsten: beide pleinen hebben namelijk een prachtig verleden, zijn in de loop der jaren stukken minder aantrekkelijk geworden dan dat ze eens waren, maar bieden nog altijd volop potentie voor de toekomst. Beide pleinen zijn dus hard aan een opfrisbeurt toe en als het aan de gemeente ligt krijgen ze die ook. Hiervoor zijn ‘budgetjes’ vrijgemaakt en omwonenden zijn van harte uitgenodigd om mee te denken. Laat ik daar nou eens een handje bij helpen door aan u te vragen wat u aan het Vrieseplein en het Damplein zou willen veranderen of verbeteren. Mail me dus alstublieft uw ideeën, die ik graag opneem in een van mijn volgende columns. Op het Stadskantoor lezen ze mee… toch?

Afbeelding: mijn favoriete pleintje in het Portugese vissersdorp Fuseta.

Advertenties

2 comments

  1. we hebben ook nog het ottodickenplein , waar bijna niets mee gedaan word , of eigenlijk niets , bewoners rond om zullen graag wekelijks een kleine markt willen , waar zeker behoefte aan is

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s