Waar blijft dat ‘beloofde’ hotel toch?


Hotels Vrieseplein.jpg

Veel reacties op mijn pleinencolumn van afgelopen maandag. Twee totaal verschillende pleinen in Dordrecht, het Vrieseplein aan de rand van de binnenstad en het Damplein in Dubbeldam, zijn al sinds jaar en dag hard aan een opfrisbeurt toe en de gemeente Dordrecht staat daarbij open voor ideeën vanuit de samenleving. In mijn column stelde ik voor daar een handje bij te helpen en riep u op om uw ‘pleinplannen’ te spuien. Daar gaf u, op positieve wijze, gehoor aan, want mijn mailbox stroomde gestaag vol met leuke suggesties en ook via Facebook kwamen er interessante discussies op gang. In een latere column kom ik terug op het Damplein, maar nu eerst uw wensen en ideeën voor het Vrieseplein.
Ik vind het vervelend om te zeggen, maar ik ben van mening dat de verloedering van het Vrieseplein grotendeels is bepaald door de komst van de psychiatrische opvang aan het Kasperspad en de opvang van daklozen aan het Kromhout en de Dubbeldamseweg. Ik zie de noodzaak van die opvang zeer zeker in, maar er zijn net iets teveel vestigingen op één plek,’zegt Wim Kalverboer die hier als postbode zijn dagelijkse ronde loopt. ‘Het Vrieseplein is al sinds jaar en dag de open lucht-wachtkamer van Yulius en het Leger des Heils. Ik heb helemaal niks tegen die mensen, maar ze zijn wél dermate dominant dat veel oudere buurtbewoners het niet in hun hoofd halen om op dat pleintje te gaan zitten… sterker nog, ik zie mensen, vooral tijdens zomeravonden, te vaak haastig en een tikkie angstig het plein oversteken,’ schrijft een buurtbewoner met permanent uitzicht op het plein.
Het Vrieseplein, zo blijkt uit veel reacties, heeft wel degelijk de potentie om een sfeervol (‘Frans aandoend’) horecapleintje te worden. Bescheiden evenementen als het Foodtruckweekend en het Singer-Songwiterfestival vielen in goede aarde. Het plein moet zich, volgens veel briefschrijvers dan ook vooral in die richting (kleinschalig, cultureel, horeca in het hoekpand aan het water) ontwikkelen. Tot slot kwam in veel brieven de vraag naar voren waar dat ‘beloofde’ hotel toch blijft, want het gapende gat aan een zijde van het plein is velen een doorn in het oog.

Afbeelding: twee impressies van een mogelijk hotel aan het Vrieseplein.

Eén reactie

  1. Om maar over de beroerde ‘fiets’paden maar niet te spreken….erg onoverzichtelijk en door de helling vanaf de brug een gevaarlijk punt geworden….
    Idd erg zonde van een plein met potentie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s