Gewoon even een keertje lekker niet zeuren…


koffiesmileAls je, zoals ik, al jaren achtereen een dagelijkse column schrijft over het wel en wee van Dordt en omstreken, ligt het gevaar op de loer dat je weleens wat ál te negatief wordt. Je schrijft immers vaak over grote en kleine misstanden en misstappen… een gevaarlijk kruispunt, een beleidsmaker die iets doms doet of zegt, een restaurant waar je okselvlekken van krijgt of een zwembad met een te lage waterstand. Dingen die fout gaan trekken vaak nu eenmaal méér aandacht dan dingen die goed gaan. Ik herinner me de woorden van een voormalig vakdocent: ,,Kijk, als jij, jaar in, jaar uit, elke dag op tijd op school verschijnt (ik zat op de Academie voor Journalistiek in Tilburg) dan wordt dat niet als bijzonder gezien, maar kom je nou één keer te laat, omdat je wekker het niet deed vanwege een stroomstoring of omdat je trein vertraging had… tja, dan is dát opeens anders en dus nieuws. De uitzondering op het alledaagse is blijkbaar boeiender dan het alledaagse zelf. Eigenlijk is dat best raar, want het feit dat jij hier meestal op tijd verschijnt, omdat je trein overwegend wél op tijd rijdt en omdat je wekkerradio het meestal gewoon doet omdat er nagenoeg altijd stroom uit je stopcontact komt, is op de keper beschouwd, eigenlijk véél groter nieuws. Tóch krijgt het negatieve in de media vaak méér aandacht dan het positieve.’’
Ik moest aan die woorden denken toen ik de kranten van de afgelopen dagen doorbladerde: het ziet er naar uit dat ‘onze’ rechtbank voorlopig mag blijven en dat ‘we’ (Dordt dus) onze intercitystatus kunnen behouden, Drechtse bakvisjes hebben eindelijk hun gewenste bedevaartsoord (holy Primark), leegstaande winkelpanden op de Voorstraat worden opgevuld met pop-up-shops, het aantal meldingen van discriminatie in Dordrecht is afgenomen, alsmede het aantal verkeersongelukken in Zuid-Holland. Zwarte Piet kan óók gewoon een ongeschminkte oud-wethouder zijn en is geen knecht, maar gewoon een vriend van de Sint (leve Hubert Fermina) en Nielson krijgt een gouden plaat. Als columnist van de op-een-na-leukste binnenstad van Nederland heb ik vandaag dus even helemaal niks om over te zeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s