‘Wietteelt-plan’ Schrijer biedt grip en overzicht


logo zwijndrecht2
Een aantal van mijn generatiegenoten heb ik, als gevolg van al te veel blowen, letterlijk naar de knoppen zien gaan. Ze kwamen niet meer van de bank af en zitten daar bij wijze van spreken nog steeds, zij het nu niet meer als jonge verwachtingsvolle wereldverbeteraars, maar als vroeg bejaarde eenzaten. Is dat een reden om hasj en wiet te verbieden?
Mijn gevoel zegt ja, al ken ik ook mensen die door Koning Alcohol ten gronde zijn gericht en toch ben ik overtuigd voorstander van de vrije verkoop van whisky of jenever aan meerderjarigen. Ik weet het, ik neig naar meten met twee maten… in een eerdere column over dit onderwerp, bestempelde ik mijzelf dan ook als hypocriet.
Dat mag ik dan misschien zijn, maar ik ben ook weer geen zedenpreker en al helemaal geen ‘verbieder.’ Ik maak me gewoon méér zorgen over cannabis dan over alcohol. Waarom? Omdat je aan de hasj of de wiet die je in de coffeeshop koopt niet kunt zien hoe hoog het THC-gehalte daarin is, terwijl het alcoholpercentage in drank wel degelijk op de fles vermeld staat. Eind jaren negentig bevatte cannabis veel minder THC (tetrahydrocannabinol) dan tegenwoordig, ofwel, wiet en hasj zijn in de loop der jaren veel sterker en ‘verslavingsgevaarlijker’ geworden.
Je zou als overheid dus eigenlijk meer grip moeten krijgen op wat er in coffeeshops wordt verhandeld, maar dat is ondoenlijk omdat we, op dit gebied, in dit land een… daar is ’ie weer… hypocriet beleid voeren: de verkoop aan de voordeur wordt hier gedoogd, terwijl de teelt en dus ook de inkoop aan de achterdeur strafbaar is. Coffeeshophouders worden in feite verplicht om zaken te doen met illegale telers/handelaren en dat zijn meestal geen idealistische types. Om die reden sta ik dus achter het plan van de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer om wiet als het ware ‘legaal, in eigen huis’ te gaan telen. Dat biedt grip en overzicht op de handel en het THC-gehalte van de koopwaar en zet criminelen grotendeels buitenspel.
Schoorvoetend moet ik dus erkennen dat het de enige juiste manier is om aan alle vaagheid en hypocrisie een einde te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s