Een Duitse delegatie ‘unter die Brücke’


ZwijndrechtsebrugIINee, ik heb even geen eurootje voor Ulli uit Duisburg. Wél vraag ik hem of hij zijn drie landgenoten al ontmoet heeft, die sinds een jaar of wat in Dordt bivakkeren. Hij kent ze niet, maar ik vermoed dat hij te zijner tijd vast wel ‘anschluss’ met ze zal vinden, want qua leeftijd en uiterlijk lijkt hij op het lang verwachte ‘vierde bandlid’ van deze, altijd door drie honden geflankeerde zwerversgroep. Net als die drie Duitse ‘punkers’ die naar eigen zeggen, al zo’n twee jaar ‘irgendwo unter’ de Zwijndrechtse brug slapen, draagt hij louter zwarte kleding, heeft hij pikzwart geverfd haar en zit zijn gezicht onder de piercings. Zo’n ‘match made in heaven’ verzin je niet, schiet het door mijn hoofd, terwijl ik me tegelijkertijd probeer te bedenken hoe dat in het Duits moet klinken.
Overdag is de Duitse delegatie, bestaande uit twee jongens en een meisje, regelmatig op het Vrieseplein te vinden. Daar zitten de jonge zwervers op een bankje en lachen ze vriendelijk naar iedere Dordtenaar die te lang blijft staren. Een van hen spreekt inmiddels al aardig Nederlands en vroeg me onlangs, voor de deur van Dirk, of ik hem wilde helpen bij het zoeken naar een baantje. ,,Iets in de bouw oder so etwas?’’
De Duitsters ‘strandden’ een paar zomers geleden in Dordt omdat hun ouwe autootje ermee ophield. ,,We wilden eigenlijk naar het zuiden trekken, maar dat is er, vanwege die kapotte auto, nooit meer van gekomen. We zijn hier toen maar blijven hangen en eigenlijk hebben we het hier best wel naar ons zin.’’
Het is inmiddels donker op het Vrieseplein. Ulli luistert aandachtig naar mijn verhaal en vraagt me hoe hij bij de brug komt. Ik leg het uit en help hem met het omgespen van zijn enorme rugzak. Ter hoogte van La Venezia draait hij zich om en zwaait nog even. Of er een ontmoeting heeft plaatsgevonden weet ik niet, maar het beeld van vier jonge Duitsers die, om welke duistere reden dan ook, in een koude decembernacht onder de ‘Schweindrecktse Brücke’ slapen, krijg ik maar niet uit mijn hoofd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s