‘Dordt by Night’ kan zoveel mooier zijn


Dordtverlicht‘Waar blijft de bruisende feestverlichting in deze decembermaand?’ Het is de kop boven een brief van oppositiepartij PvdA aan het Dordtse college van burgemeester en wethouders. Eerlijk gezegd loop ik al dagen rond met diezelfde vraag, want ook ik vind niet alleen de  decemberverlichting, maar eigenlijk het hele totaalplaatje aan verlichting in de Dordtse binnenstad nogal aan de magere kant. Een terechte vraag dus van de Partij van de Arbeid en ik ben dan ook nieuwsgierig naar het antwoord, alsmede op de antwoorden op een in diezelfde brief opgeworpen vervolgvraag. Die luidt: ‘Hoe kan het zijn dat met een Ondernemersfonds en met het beleid om onze binnenstad te verlevendigen en te laten bruisen de feestverlichting, de verlichting in het algemeen en de belichting van monumenten in de praktijk niet lijken bij te dragen aan deze doelstelling? Toegegeven,de vraag is wat lang en nogal moeizaam geformuleerd, maar zo gaan die dingen helaas nu eenmaal in de politieke arena. Het komt er op neer dat de PvdA tot de conclusie komt dat de binnenstad er tot op heden, qua uitstraling, nog niet merkbaar op vooruit is gegaan sinds de invoering van het zogeheten Ondernemersfonds, nu alweer een jaar geleden. Dat fonds (een soort verplichte belasting voor winkeliers) moet er toe bijdragen dat de neuzen van de ondernemers van de binnenstad op z’n minst dezelfde kant uitwijzen zodat er in gezamenlijkheid getimmerd kan worden aan een bruisende winkelstad. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe het met dat Ondernemersfonds gaat (ook een vraag in de PvdA-brief) al vraag ik me wel af in hoeverre dat fonds eigenlijk over het licht in de binnenstad gaat. Los van het antwoord op die vraag vind ik de nachtelijke binnenstad maar matig in de spotlights staan: het is op veel plekken te donker, de schaarse decemberverlichting schreeuwt heel erg ‘Emmen 1977’ en de diverse monumenten die hier, sinds een jaar of wat, met kleurtjes zijn uitgelicht, verdienen beter. De voorbeelden die in het Dordtse Lichtplan (2005-2015) werden aangehaald (Keulen, Lyon, Gent) beloofden destijds veel meer spektakel dan dat het uiteindelijk geworden is. ‘Dordt by night’ verdient zoveel beter.

Afbeelding: Op sommige plekken (deze foto is genomen vanaf de Pottenkade) is Dordrecht ‘aardig’ verlicht. Toch kan het allemaal zoveel mooier en spectaculairder…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s