Damplein: ‘boerenbont-uitstraling’ gewenst


vlag Damplein_bewerkt-1Twee Dordtse ‘pleinen met potentie’ zijn hard toe aan een opfrisbeurt: het Vrieseplein aan de rand van de binnenstad en het Damplein in Dubbeldam. De gemeente Dordrecht staat daarbij open voor ideeën vanuit de samenleving en ik deed in een column van vorige week een duit in het zakje door u op te roepen om mij uw ‘plein-ideeën’ toe te zenden. Dat heb ik geweten, want in mijn mailbox druppelde het niet, maar regende het en ook via de sociale media kwamen er boeiende discussies op gang. Vorige week ‘behandelde’ ik het Vrieseplein en daarin draaide het vooral om een hotel dat maar uitblijft en om gewenste horeca en kleinschalige cultuurevenementen. Vandaag is het Damplein aan de beurt. ‘Dat is een moeilijk plein,’ zo schrijft Peter van der Leer, ‘Dit omdat het vooral gebruikt wordt als parkeerplein. Men gaat er niet zozeer naar toe om te winkelen, maar simpelweg om boodschappen te doen en dus is parkeren er belangrijk.’
Veel briefschrijvers beamen dat juist de mogelijkheid om dicht bij de twee supermarkten (Plus en Nettorama) te kunnen parkeren een prettig aspect van het Damplein is. Toch blijkt uit ook uit de reacties dat juist dat parkeren als een sta-in-de-weg wordt gezien in de wens om van het Damplein weer een heus plein te maken. Vooral veel Dubbeldamse briefschrijvers, zo constateer ik uit de brievenstroom, ‘dromen’ van een gezellig en ouderwets dorpsplein in hun wijk. ‘Achter de Plus ligt een nog braakliggend terrein,’ schrijft Caroline van der Mijle die, overigens met velen, van mening is dat het parkeren zich vooral dáár en op andere plekken ‘achter, of aan de rand van’ het Damplein moet concentreren. ‘Door het parkeren te verplaatsen kan het plein weer een plein worden.’
‘Er moeten meer bomen, terrasjes en gezellige kleine winkeltjes komen,’ luidt dan ook de strekking van het overgrote deel van de reacties en ook vinden veel briefschrijvers dat het Damplein meer een Dubbeldams karakter moet krijgen. Iemand spreekt zelfs van een ‘boerenbont-uitstraling,’ waarmee Dubbeldam zich, ‘niet zozeer als stadswijk, maar juist als dorp beter kan profileren.’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s