Wie wordt Dordtenaar van het jaar 2015?


media_xll_3510649

Net als u ben ik reuze benieuwd welke plaatsgenoot zich straks Dordtenaar van het jaar 2015 mag noemen. Aanstaande vrijdagavond maakt redactiechef Bram Verbrugge dat publiekelijk bekend en ik mag, als BV’er (Bekende Voorstrater), de prijzen overhandigen. Aangezien het hier een publieksprijs betreft en ik er dus verder ook niet over ga, voel ik mij vrij om mijn persoonlijke voorkeur uit te spreken. Mijn stem ging uit naar de creatieve duizendpoot Tony Bruys die op dit eiland al sinds jaar en dag de strijd aanbindt met zwerfvuil. Los van die hele verkiezingsstrijd bestempelde ik hem in een eerdere column ( in augustus) al tot ‘mijn’ Dordtse held van het jaar. Waarom? Omdat Tony, samen met zijn maatje Pleun Punt, nagenoeg eigenhandig de volledige Provincialeweg ontdeed van zwerfvuil, door hier dag in dag uit aan de slag te gaan met prikstok en vuilniszak. Tegelijkertijd attendeerde hij ons Dordtenaren op het feit dat een schone stad zeker geen vanzelfsprekendheid is. Dat deed hij door, met een deel van het afval, langs de Provincialeweg een kunstwerkje op te richten, getiteld ‘The Cleaning Dutchman.’ Het aanstekelijke enthousiasme van Tony Bruys, in combinatie met zijn onbaatzuchtigheid en zijn doelstelling waren voor mij de reden om op hem te stemmen.
Overigens vind ik dat ook de negen anderen genomineerden terecht aanspraak maken op de titel Dordtenaar van het Jaar. Ik kan ze niet allemaal noemen, maar u vindt ze op de website van deze krant waarop u vandaag nog de hele dag kunt stemmen. Wél wil ik openbaren dat ik nog een persoonlijke voorkeur heb voor wielerjournalist Guido Bindels die (vader van een meervoudig gehandicapte dochter) minister Plasterk zo ver kreeg dat hij de regels versoepelde voor gehandicapten op pasfoto’s. Zij kunnen niet altijd, zoals u en ik, hun gezicht in een voor officiële documenten vereiste strakke plooi trekken. Dat ik daarnaast, samen met Guido, ijver voor een Dordtse Tourstart, staat daar wat mij betreft los van. De prijsuitreiking is, zoals gezegd, vrijdagavond, vanaf half acht, in Merz en u bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s