De NS is een eerlijk bedrijf en ehh… Elvis leeft


moneytrainMet complotdenkers heb ik meestal weinig op. Vroeger wilde ik ze na drie ouwe Ruttes nog wel eens beleefd aanhoren, maar de laatste jaren begon ik steeds opzichtiger te geeuwen als de een of andere kwibus me in het café weer eens begon uit te leggen dat Kennedy in 1963 door een conglomeraat van maffioso, Russen en Spiders from Mars is omgelegd, dat George Bush jr. persoonlijk een cruciaal boutje van de Twin Towers heeft losgedraaid en dat Bin Laden momenteel samen met Elvis en Bowie in een seniorencomplex te Meppel woont.
Maar daar denk ik sinds vandaag héél anders over en vanaf deze plek bied ik alle complotdenkers dan ook mijn nederige excuses aan. Ik beloof dat ik mijn wenkbrauwen voortaan niet meer zal fronsen ten overstaan van lieden die beweren dat er in Oost-Kirgizië mossen bestaan die alle vormen van kanker genezen, dat ‘we’ nooit op de maan geweest zijn en dat Mark Rutte niet van deze planeet is. Ze zouden best wel eens een punt kunnen hebben. Waarom? Omdat ik gisteren in deze krant las dat het aantal goederentreinen dat dwars door Zwijndrecht en Dordrecht dendert de komende 4 jaar zo’n beetje verdubbelt als gevolg van het feit dat spoorbedrijven hun marktaandeel in het vervoer van Rotterdam naar het achterland willen opschroeven. Daar is op dit moment nog geen ruimte voor op de rails, maar die ruimte ontstaat straks als de intercity van Dordrecht naar Venlo uit de passagiersdienstregeling geschrapt wordt. Wacht even… wij dreigen als stad (en regio) onze intercitystatus te verliezen omdat de NS ‘ons’ deel van Nederland niet rendabel weet te bedienen, maar dat stukkie ‘dood spoor’ is wél van levensbelang voor onze economie. En nu wordt de complotdenker in mij wakker: het faalbedrijf NS, dat volgens mij toch écht de taak heeft om alle Nederlanders een beetje pronto van A naar B te brengen, heeft (via welke constructie met ProRail of Rijk dan ook) kennelijk méér baat bij levensgevaarlijke goederentreintjes dan bij passagiers en duwt deze regio dus met het grootste gemak met een rotsmoes de middeleeuwen in. Wij, Dordtenaren en streekgenoten, zijn er gewoon ingetuind: een moneytrain krijgt altijd voorrang.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s