Moet ik zijn hoop nu de grond in boren?


noentryIn een mengelmoesje van talen excuseert hij zich voor zijn aanwezigheid op het uitrenveldje achter de Blekersdijk. Met één blik weet hij Blafmans al binnen luttele seconden voor zich te winnen en op zijn aanwijzingen begint mijn viervoeter pootjes te geven en over de grond te rollen. ,,Dat doet ‘ie anders nooit ,’’ zeg ik. De man lacht en verklaart zich: ,,Ich bin gewend aan working with animals. Heb in circus gewerkt… weet alles van hunden und pferden.’’
Hij blijkt uit Tadzjikistan te komen en ik neem me voor om thuis op te zoeken waar dat nou precies ligt en wie daar de toko runt. ,,Woon je hier?’’ vraag ik. ,,Niet echt,’’ luidt het antwoord. Ik heb hier een tijdje gewoond en beschouw het als thuis. Tonight I sleep on the streets, want ik was te laat terug uit Ruhr.. Roermen… er was geen plek meer bij Leger des Heils.’’
Bedoel je Roermond?’’ vraag ik. ,,Ja… dáár was het.’’ Hij haalt een brief tevoorschijn en ik lees dat zijn vrouw en kinderen daar ergens in een Asielzoekercentrum verblijven. Die ochtend vond in Roermond een eerste hoorzitting plaats over een aanvraag voor een permanente verblijfsstatus, op grond van gezinshereniging. ,,Next week beslissing,’’ zegt hij met een hoopvolle blik. Ik lees verder en moet slikken omdat ik uit de brief opmaak dat ze geen schijn van kans maken. Alles in die ambtelijke tekst straalt uitzetting uit en ik weet niet wat te zeggen. Moet ik zijn hoop nu de grond in boren? Lafjes, want zonder commentaar, geef ik de brief aan hem terug.
Thuis lees ik dat Tadzjikistan één van de armste landen ter wereld is, een bloederige burgeroorlog achter de rug heeft en uiterst dictatoriaal wordt geregeerd. Maar Tadzjikistan is ook een belangrijke handelspartner van Nederland en inwoners van dat land maken over het algemeen weinig kans om hier te mogen blijven. Deze vriendelijke man, die al jaren probeert overal ter wereld wat geld te verdienen om zijn gezin te onderhouden… deze man, die vannacht onder de koude, blote Dordtse hemel slaapt, is namelijk een ‘gelukszoeker.’
Maar wat ben ik dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s