Een Dordtse markthal in het V&D-pand


markthalWie vult het gat van V&D op? Het is een vraag die in veel binnensteden rondzingt en een van die steden heet Dordt. Het toch al zieltogende Voorstraat-midden, dat juist zo hard aan nieuwe impulsen toe is, krijgt wederom een tik van betekenis te verwerken. Een mogelijk jaren durende leegstand van het kolossale en centraal gelegen reuzenpand is een terugslag die deze binnenstad zich eigenlijk niet kan veroorloven.
Nu weet ik best dat er in een verborgen la op het Stadskantoor geen instant-oplossing klaar ligt, maar ik vind een dreun van dergelijk formaat wél aanleiding voor crisisoverleg op het hoogste gemeentelijke niveau. Tuurlijk, afgezet tegen échte grote-mensen-problemen als terreurdreiging, overstromingen, vergrijzing en fijnstofproblematiek mogen we hier van een luxeprobleem spreken, maar ik denk dat er wel degelijk op korte termijn naar oplossingen gezocht moet worden. Mijn oproep in een eerdere column en een ‘zwerftocht’ langs de sociale media leert me dat Dordtenaren zeer begaan zijn met het verscheiden van V&D en nóg meer met een eventuele nieuwe invulling van Dordts jongste zwarte gat. Ideeën plenty, van casino tot discotheek, maar wat ik het meest tegenkom is de roep om een markthal… nee, niet naar Rotterdams model, maar een Dordtse variant daarop, dus niet al te ‘yupperig,’ maar vooral kleurrijk, praktisch en betaalbaar. Dordtenaren zien in het warenhuiscomplex het liefst een mega-versmarkt verrijzen met, groente- en notenkramen, met een visboer, een kaasboer, een slager en een bakker… een soort bazaar eigenlijk, met koffietentjes, haphoekjes met exotische versnaperingen en werkruimtes voor zzp’ers. ‘Een vereniging van het kleine,’ zo verwoordt lezer John van de Rest het nog het fraaist. ,,Dat moet toch haalbaar zijn?’’ Ik denk dat hij daar een punt heeft: wachten op een nieuwe kleding-gigant á la Primark of welke andere megadetaillist dan ook, is geen optie. Alle partijen bij elkaar brengen (verhuurder, geïnteresseerde kleine uitbater, en de ‘Jumo/La Place-doorstarters’) om samen iets unieks op te zetten lijkt me een pittige, maar toch ook heerlijke uitdaging voor het gemeentebestuur.

Afbeelding: een markthal in Boedapest.

3 reacties

  1. Kees, goed idee een overdekte markt in V&D aansluitend op de week markt ook goed voor de Voorstraat alleen de etages zijn wat moeilijker .
    Maar dat stadskantoor mag toch ook weg, en daar hoeft een Dordtenaar nog maar zelden te zijn dus vullen die etages.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s