Zoektocht naar vlag die ‘lading’ dekt…


Vlag DrechtstedenWat een hoop heisa over een vlaggetje zeg! Dat lokale politici zelfs al over zoiets triviaals in de vlekken schieten zegt eigenlijk meer over de inter-Drechtstedelijke verhoudingen dan over dat dundoek zelf. En weet je wat nou het allerergste is? Het was gewoon een gebbetje van de Dordtse ontwerper Teun Okkerse, die ooit wel eens (ongevraagd) een alternatieve Belgische vlag en een ‘nieuwe’ vlag voor Nieuw Zeeland ontwierp.
Dat Drechtstedenvlaggetje op zich ziet er trouwens best geinig uit… het is eigenlijk de Dordtse vlag (u weet wel, drie horizontale banen, rood, wit en rood), maar dan nét een tikkie anders, want de middelste, witte baan (die me aan het NS-logo doet denken) kan ook voor water doorgaan, hetgeen symbool staat voor het feit dat het Drechtstedengebied doorkruist en omgeven wordt door beeldbepalende rivieren. Leuk gevonden, maar inhoudelijk kennelijk tegen een heleboel zere regiobeentjes, want ‘slokop’ Dordt komt op die vlag wel héél dominant naar voren. Nee, een ideale Drechtstedenvlag (die overigens nergens voor nodig is) zou er nóóit zo kunnen uitzien, want elke dorpse dorpsdenker wil zijn eigen dorp daarop natuurlijk wél ‘gerepresenteerd’ zien. En dus moet er absoluut een geel met rode leeuw in (Alblasserdam) en mogen die drie zwarte kruisjes (Ambachts) ook niet vergeten worden. Dan dient er natuurlijk een zwarte balk ‘op geel’ (Zwijndrecht) in terug te komen, maar ook weer een gele balk ‘op blauw,’ inclusief molentjes (Papendrecht). In Sliedrecht vinden ze geel en zwart ook wel leuk, maar dan wél met een zwart kruis er op en als straks Hardinxveld-Giessendam aanschuift aan de Drechttafel, zullen er óók nog eens een diagonale blauwe streep, een zwart vogeltje en een soort scheepsstuur moeten worden ingevoegd. Wat je dán krijgt is een vlag die weliswaar de lading dekt, maar er uitziet als een theedoek die zelfs blinde toeristen niet eens kopen. In dat licht is de moderne en stilistisch verantwoorde ‘riviervlag’ van Okkerse nog niet eens zo’n beroerd alternatief. Ik zou dat Dordtse rood dan wél vervangen voor een ander kleurtje om de kleingeestigen (‘Help, Dordt wil ons opeten’) uit hun spontane hartverkleppering te sleuren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s