Wat is dat eigenlijk, een taskforce?


TFDat grote winkelketens en kleine zelfstandigen momenteel bij bosjes omvallen is niet per definitie een Dordts ding. Deze stad loopt op dat gebied niet uit de pas, want in zo’n beetje de hele Randstad, schommelt de winkelleegstand in binnensteden zo’n beetje rond de tien procent en de vooruitzichten, zo maak ik op uit onderzoeksrapporten, zijn vooralsnog niet rooskleurig.
Gemeentebesturen ‘all over the place’ zijn momenteel druk met dit probleem doende en een woord dat je daarbij veel ziet opduiken is ‘taskforce,’ en die komt er ook in Dordt, zo verkondigde wethouder Piet Sleeking gisteren in dit dagblad.
Maar wat is dat eigenlijk, een taskforce? Het klinkt in ieder geval lekker strijdlustig en komt stukken minder ambtelijk over dan werkgroep of comité. Toch is het uiteindelijk gewoon hetzelfde, namelijk een verzameling van experts en betrokkenen binnen een bepaald vakgebied, die hun kennis en krachten bundelen om vervolgens verslag te doen van de mogelijkheden die er zijn om de problemen aan te pakken. Op zich niks mis mee, want met creatief en oplossingsgericht denken kom je altijd verder dan met toekijken en niks doen. Ik ga er van uit dat de beoogde Dordtse taskforce in ieder geval niet opnieuw het wiel gaat uitvinden, want als je de bevindingen van vergelijkbare ‘taakgroepen’ in Lelystad, Utrecht en Gouda bestudeert, kom je tot de conclusie dat ze allemaal hetzelfde willen, namelijk meer pop-up-shops en flitswinkels, gratis stadswifi, meer wonen boven winkels, veel kunst in etalages en herverkavelingen om compactere winkelgebieden te creëren.
Maar alle creatieve vondsten en goede bedoelingen ten spijt blijven gemeenten echter stuiten op de macht van de grote ‘huurbazen.’ Die bepalen de prijzen en kunnen daarbij een keiharde ‘take it or leave it-houding’ aannemen, omdat leegstand in dit land wonderwel, fiscaal nog altijd behoorlijk aantrekkelijk is. Dit met als bijkomend gevolg dat de daaruit voortvloeiende verpaupering van winkelpanden en -straten door die ‘grootgrondbezitters’ ook nog eens als chantagemiddel kan worden aangewend. Zo lang de wetgeving op dit gebied niet verandert zijn en blijven gemeentebesturen, mét of zonder taskforce, niets meer dan tandeloze tijgers.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s