‘Dordt kan wel wat meer Brabant gebruiken’


biertjeAl 25 jaar woont hij in Dordt, naar eigen zeggen ‘in ballingschap,’ want hij gaat hij er prat op Brabander te zijn. ,,Het blijft hier behelpen, vooral in de horeca. Laats vroeg ik in een café om de bierkaart, waarop de barman zei. Hoezo kaart, je ziet toch dat we bier hebben?’’
Ik kan het hebben want zijn spot is altijd mild en het waarheidsgehalte van zijn anekdotes neem ik met een pak Jozo-zout. Bert’s motto luidt immers dat je een goed verhaal nooit in de weg moet laten staan door zoiets onbeduidends als feiten. Ik ken Bert uit de tijd dat ik in Tilburg studeerde en ging nog wel eens met hem mee naar thuiswedstrijden van Willem II. Die zondagmiddagen herinner ik me vooral vanwege de hoge bierconsumptie, want bestellingen gingen daar destijds per strekkende meter. Overwinningen werden met bier gevierd, verliesverdriet werd met bier weggespoeld en op een gelijkspel werd geproost, onder het motto ‘Het wás een zaadpartij, maar een punt is een punt en volgende keer beter.’
Dat Bert later, ‘als we groot waren,’ in Dordt zou komen wonen kon ik destijds niet bevroeden. Het was de liefde die hem hierheen dreef, want hij trouwde een Dordtse die niet van het eiland was af te slaan en dus ‘emigreerde’ Bert uit zijn Brabantse land.
Drie jaar geleden overleed zij na een langdurig ziekbed en sinds die tijd verliet hij nog nauwelijks zijn Sterrenburgse woning. Als ik hem dan tóch sprak, was hij somber en speculeerde hij over een terugkeer naar Tilburg. Gisteren zag ik voor het eerst de ‘ouwe’ Bert weer, die me lachend meedeelde dat hij Dordtenaar blijft. ,,Weet je, sinds ik haar in mijn hart draag is ook haar liefde voor deze stad zich daar gaan nestelen. Toen ik vanochtend wakker werd voelde ik dat ik alleen hier en nergens anders meer thuis kan zijn. Trouwens, da’s beter voor Dordt ook, want deze stad kan wel wat meer Brabant gebruiken. Biertje?’’
Nog nooit eerder heb ik iemand zo mooi zijn liefde voor Dordt horen verklaren… een Brabantse balling nog wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s