‘Polka Dot City’ ligt bezaaid met kauwgom


polkaLeegstand en eenheidsworst op een vrijwel verlaten Bagijnhof. Zondag mag tegenwoordig dan een reguliere winkeldag zijn, maar daar is nu even weinig van te merken. Een aarzelend zonnetje probeert nog wat troostend op te treden, maar dat is slechts schone schijn, want de laaghangende gouden bol, die tussen Hema en Lindershuis tevoorschijn komt, brengt nog nauwelijks warmte over. Wél legt dat onverbiddelijke, lage licht iets anders bloot, namelijk dat de binnenstad vies is. Overal ligt rotzooi en het allerergste van alles is dat de straten gestippeld zijn… er ligt een beddensprei van kauwgomresten over Polka Dot City. Wie denkt dat ik overdrijf daag ik uit om vandaag nog even, waar dan ook in de binnenstad, halt te houden. Maak, staande op uw plek, een volledige cirkel met uw ogen gericht op straat en stoep. Wat u ziet lijkt op een reflectie van de nachtelijke sterrenhemel, maar dan uitgevoerd in uitgespuugde en ‘ingestampte’ stukjes kauwgom. Het centrum ligt werkelijk bezaaid met witte ‘straatsterren’ voor zover het oog reikt.
Ik herinner me dat die kauwgomresten vroeger regelmatig werden losgestoomd en opgezogen. Zijn die ‘Gum Busters’ inmiddels wegbezuinigd? Daar kan ik me bést iets bij voorstellen, want ik lees dat het kauwgomvrij maken van straten voor gemeentes een peperdure aangelegenheid is. Ik wil ook niet louter met een beschuldigende vinger naar de gemeente wijzen, want deze vorm van straatvervuiling doen we onszelf aan door overal waar we maar lopen onze uitgekauwde kauwgommetjes uit te spugen. Maar wat nu? Moet er een hardere aanpak komen, zoals in Singapore bijvoorbeeld, waar kauwgom uitspugen op straat je op een geldboete van ruim 1000 dollar of drie dagen brommen kan komen te staan? In Nederland is het ook verboden (140 euro boete) maar ik heb die ‘misdaad’ hier nog nooit bestraft zien worden, aangezien ‘heterdaadjes’ moeilijk zijn vast te stellen. Hoe kunnen we dit probleem tackelen? Zwaarder straffen? Meer bewustwording? Schoonmaaktax op kauwgom heffen of de stad volplempen met kauwgom-uitspuug-bakken? Ik ben benieuwd naar úw creatieve ideeën…

Eén reactie

  1. Wat toevallig Kees. Afgelopen zondag viel het me ineens ook heel erg op al die kauwgom maar ook al die peuken. Ik liep tegen zessen vanaf het station richting Bagijnhof. Het begon al rond de ingang van AH To Go in het station. Vervolgens de hele route Stationsweg en Johan de Wittstraat de zgn rode loper route en de entree van onze stad. Ronduit smerig al die troep. Daar kunnen vrijwilligers met die mooie naam waar ik even niet kan opkomen niet tegenop. Die trottoirs worden nooit geveegd en schoongemaakt dus dat is een nalatigheid van de gemeente die prat gaat op onze mooie binnenstad. Maar ook elders in de binnenstad is het gewoon smerig met peuken en kauwgom. Allemaal het gevolg van de onstuitbare behoefte aan orale bevrediging van onze stadgenoten en schapenkoppen. Echt dit zie je elders en in het buitenland nauwelijks. Het zijn gewoon smeerkezen die Dordtenaren. Excuus voor het gebruik van je naam in dit verband. Ja, wat doen we daartegen ? Allereerst een grote schoonmaakbeurt van al die straten en trottoirs in de binnenstad komend voorjaar met de gemeente voorop en eventueel gevolgd door een schare vrijwilligers. Daarnaast gewoon een grote promotieaktie met borden en flyers om onze stadgenoten erop te wijzen dat het ter plekke droppen van kauwgom en peuken echt wel heel erg smerig is en de omgeving ernstig verontreinigd. Dat doe je thuis toch ook niet ? Zo, dat was het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s