Dancetour: pissen, pillen en ‘pavement-pizza’s’


Do_the_Ed_danceMijn ding is het niet, die Dancetour op Koningsdag, maar gezien de populariteit er van past dat evenement kennelijk in dit tijdsgewricht. De laatste twee edities observeerde ik vanuit een woning aan de Boogjes en ik zag vooraf al veel jongeren die stomdronken waren of strak stonden van de pillen, ik zag veel gepis (ook van vrouwen) en ontelbare ‘pavementpizza’s’ (een mooi Engels woord voor kotsplakken) op straat en er hing een opgefokte en dreigende sfeer, die mij nog het meest deed denken aan de sfeer die je in en rond sommige voetbalstadions nog wel eens tegenkomt. Dat alles als opmaat én epiloog van wat eigenlijk een feestje zou moeten zijn.
De organisatie, die ongetwijfeld zijn best doet om een en ander in goeie banen te leiden, zal het niet leuk vinden dat ik dit opschrijf, maar het is zonder overdrijven wat ik met eigen ogen aanschouwde. En dan heb ik het nog niet eens over de geluidsoverlast en de enorme teringzooi aan achtergelaten blikjes en flesjes.
Eigenlijk wil ik helemaal geen kruistocht voeren tegen die Dancetour, want ik gun ieder z’n lolletje en ik weet ook dat dit reizende evenement niet in alle plaatsen die het aandoet evenveel overlast veroorzaakt. Er zijn wel degelijk edities in het land die nagenoeg agressie-vrij verlopen en dus heb ik het idee dat de platvloersheid van de Dordtse uitvoering een uitzondering op de regel vormt.
Het besluit van de organisatie om het zaakje voortaan ‘op slot’ te gooien voor mensen jonger dan 16 is een overduidelijke poging om in ieder geval een páár rafelrandjes weg te poetsen. Die ‘zestien-minners’ kunnen op het Dancetour-terrein immers niet aan drank komen en drinken zich dus thuis (of in een scharrig schuurtje) al fanatiek in. Maar laten we eerlijk zijn… dat doen veel ‘zestien-plussers’ ook, aangezien vooraf zuipen stukken goedkoper is dan dat dure evenementen-bier waarvoor je zo lang in de rij moet staan.
Buiten dat kan het toch nooit de bedoeling zijn dat een Koningsdag-feestje nu kennelijk niet meer voor iedereen is, hetgeen volgens mij toch de achterliggende gedachte van gemeentelijk geïnitieerde Koningsdag-activiteiten is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s