Aarde zoekt welstandscommissie…


Oranjelaan‘Opinions are like assholes… everybody has one,’ zei ooit Dirty Harry in de film ‘The Deadpool’ en in gedachten zie ik altijd Clint Eastwood opduiken als ik in mijn krant weer eens een artikel lees waarin adviseurs hun zegje doen over wat mooi, lelijk, goed, slecht, verstandig of dom is. In die arena van opinies doe ik zelf óók graag een duit in het zakje, op het gevaar af dat Schmutzige Harry (ik zag hem voor het eerst op de Duitse televisie) bedenkelijk de wenkbrauwen fronst. Waarom? Omdat ik het diep in mijn hart met Harry oneens eens ben, aangezien ik juist dol ben op dat eeuwige meningenspel. De emoties die daarmee vaak gepaard gaan zeggen veel over de betrokkenheid van Dordtenaren. Die houden namelijk van hun stad en discussiëren graag en soms op heftige toon op ‘planmakerij’ aangaande het uiterlijk er van. In mijn mailbox ontvang ik veel klaag-reacties op ideeën en ideetjes van stadsontwikkelaars en gemeentebestuurders en over de visie daarop van de, in mijn ogen, wel érg conservatieve welstandscommissie.
Dat deze commissie niet altijd even geliefd is vind ik begrijpelijk, want de redeneringen van deze adviesclub zijn soms ondoorgrondelijk, doen vaak ‘willekeurig’ aan en smoren elke vorm van creativiteit in de kiem. Nee, ik pleit niet voor opheffing van een welstandscommissie op zich, maar ik vind het de hoogste tijd voor nieuwe en frisse leden die wél op de planeet aarde wonen. Nu hoeft een welstandscommissie heus niet altijd voor de populariteitsprijs te gaan, maar in mijn ogen zit dit clubje in de huidige samenstelling er wel érg vaak naast. Neem nou dat voormalige hoogspanningsstation aan de Noordendijk/Oranjelaan. Dat ding staat al héél lang leeg en er zijn prachtige appartementen in te realiseren als je in die hoge blinde muren wat mooie grote vensters zou aanbrengen. Maar dat wil de welstandscommissie niet omdat dit ‘het gesloten karakter’ van het pand zou aantasten. Tja, als je zó redeneert zou je er hooguit een bioscoop in kunnen vestigen… maar daar hebben we er inmiddels al twee van. Een spookhuis maar doen dan… of een hééééle grote darkroom?

Eén reactie

  1. mooi dat het iig niet zomaar gesloopt mag worden maar mi is het voor de stad cruciaal dat het het ook een woongebied is. ik woon net als jij in de stad en daar kopen we dus onze spullen waardoor er winkels zijn, horeca … kortom, zonder voldoende bewoners gaat de moderne stad naar de gallemiezen en dat vraagt om compromissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s