Visbrug: leuk plan… niet doen


media_xll_3637407 (2)

Ik zit met een probleem: het ontwerp voor de Visbrug nieuwe stijl vind ik prachtig en het doel er van  – een levendige verbinding creëren met de Voorstraathaven – onderschrijf ik volledig. En tóch zit iets aan dit plan me dwars… namelijk het prijskaartje. In eerste instantie zal er ruim acht ton vrijgemaakt moeten worden om, hooguit een beginnetje van die looproute naar het water te kunnen realiseren. Nu ben ik geen deskundige, maar ik durf er een lief ding onder te verwedden dat de kous daarmee nog lang niet af is. Dit project gaat miljoenen kosten en in elk ander tijdsgewricht zou ik daar geen moeite mee hebben, maar nu even wél. De gemeentelijke schatkist is immers leger dan ‘ie in de afgelopen decennia ooit geweest is, terwijl de half-verrotte kades in de historische havens nog nét niet uit zichzelf het water in donderen, het middengedeelte van de Voorstraat trekjes van Kabul-Zuid begint te vertonen en het Energiehuis nog altijd niet veel steviger in z’n schoenen staat dan een kaartenhuis op het Groningse platteland. Verder is de binnenstad ronduit vuil (het kauwgomtapijt is al jaren niet meer weggepoetst) en happen zorgbehoevende, veelal oudere Dordtenaren momenteel heftig naar adem.
Dat alles neemt niet weg dat de Visbrug wel degelijk aan een opknapbeurt toe is. Maar zolang deze gemeente financieel nog wat grieperig is, zou ik in eerste instantie kijken of dit stukje Dordt niet met wat ‘patchwork’ kan worden opgeleukt. Wat horeca bij de Waalse kerk en die twee leegstaande winkelpanden aan de overkant zou al wonderen doen en zo’n entree naar het water kan best wel wat minder megalomaan. Als we nou geld over zouden hebben, laten we dan ook meteen een Dordtse metro aanleggen en een Rembrandtje voor het Dordrechts Museum aanschaffen.
Verder speelt er ook nog een gevoelsdingetje: loempiaverkoper Xuan Tran, die vanwege de plannen zou moeten wijken, heeft inmiddels ruim 9000 handtekeningen binnengesleept van Dordtenaren die hem niet graag van de Visbrug zien vertrekken. Over zó’n stapel handtekeningen kan en mag een beetje politicus natuurlijk nooit heen walsen.
Ik zeg, goed plan, niet doen… niet nu.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s