Hoe een BVD-briesje een ware storm werd…


Piet2Het zijn feestelijke weken voor Beter voor Dordt. Niet alleen werd BVD-voorman en wethouder Piet Sleeking afgelopen vrijdag 65 jaar, het was gisteren ook nog eens precies tien jaar geleden dat ‘zijn’ partij een eerste bescheiden verkiezingsoverwinning boekte, waardoor BVD met 6 zetels de Dordtse gemeenteraad binnen wandelde. Dat waren er, zo stel ik achteraf, precies genoeg om 4 jaar later een monsteroverwinning te kunnen boeken. Waarom? Omdat de gevestigde partijen deze ‘weerswaarschuwing’ niet op waarde hadden ingeschat. In plaats van de nieuwkomers serieus te nemen werd Beter voor Dordt door de gevestigde orde (onder leiding van de destijds in Dordt nog almachtige PvdA) buitenspel gezet en werd de samenwerking tussen PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie-SGP (die tussen 2002 en 2006 ook al het Dordtse college vormden) ijzerenheinig voortgezet alsof er helemaal geen BVD bestond.
En dat terwijl de debutanten, gezien die 6 zetels, wel degelijk aanspraak maakten op een serieuze plek aan de onderhandelingstafel. Het was die arrogantie van de macht, die er mede voor zorgde dat het BVD-briesje van 2006 4 jaar later ware stormkracht kreeg, want na 4 jaar oppositie en een slimme verkiezingscampagne (‘remember’ De Zuidpolder) won Beter Voor Dordt de gemeenteraadsverkiezingen 2010 met bijna 36% van de stemmen, hetgeen recht gaf op maar liefst 15 van de 39 zetels die in de Dordtse raad te vergeven zijn. De PvdA, jarenlang de grootste partij in Dordt, werd ‘afgestraft’ met een halvering van 12 naar 6 zetels. Nog enkele regels zouden mij nu resten om het functioneren van BVD (nú de ‘grote almacht’) in de afgelopen tien jaar te analyseren. Dat bewaar ik voor een volgende column. Ik hou het bij een welverdiende felicitatie aan pionier Piet Sleeking, die het volste recht heeft om met trots en voldoening terug te kijken op een succesvol decennium. Ik weet dat hij 65 maar een rotgetal vindt, want dat getalletje symboliseert toch een soort eindpunt, terwijl hij, volgens mij, toch écht het gevoel heeft nog maar nét begonnen te zijn. Een uitgebluste indruk maakt hij in ieder geval zeker nog niet.

Advertenties

2 comments

  1. Had de politiek (m.n. de PvdA) in 2010 destijds maar een schriftelijke cursus ‘Weerman’ gevolgd, dan hadden ze kunnen voorspellen dat bij komst van een storm toch op zijn minst code ‘rood’ afgegeven moeten worden aan de bevolking. Maar die kleur ………. zagen ze even over het hoofd. Gevolg, die storm heeft in de afgelopen 6 jaar over Dordrecht behoorlijk politiek huisgehouden. Experts zijn nog bezig de schade op te maken. Ik ben dan ook benieuwd naar de analyse van jou Kees als vervolg op deze column hoe groot die schade is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s