Veel reacties op ‘kauwgom-ergernis-column’


sheepVorige week maakte ik melding van het gigantische kauwgomprobleem waar Dordrecht (net als héél veel andere steden) mee te kampen heeft en ik vroeg u om mee te denken over mogelijke oplossingen. Dat leverde tientallen reacties op in mijn mailbox en via de sociale media. Een aantal daarvan wil ik u niet onthouden. De meest voor de hand liggende, maar daarom zeker niet onlogische ‘oplossing’ kwam overigens het vaakst naar voren, namelijk dat de gemeente de kauwgom op straat gewoon weer moet opruimen, zoals dat voorheen het geval was. ,,Volgens mij betalen we met z’n allen genoeg belasting om de stad schoon te houden. Het is gewoon een kwestie van de juiste prioriteiten stellen,’’ is de strekking van het overgrote deel van de reacties. Ook begrippen als ‘strenger handhaven, hogere boetes, méér prullenbakken, een kauwgomverbod (bestaal al in Singapore, Glasgow overweegt het momenteel) en ‘kauwgomtaks’ trof ik veelvuldig aan. Dat laatste woord… kauwgomtaks dus… heb ik alvast genoteerd in de longlist voor het Dordtse Woord van het jaar 2016, al vraag ik me overigens af hoe je zoiets dan zou moeten organiseren; een kleine prijsverhoging bij de fabrikanten afdwingen op kauwgom en die vervolgens verdelen over de Nederlandse gemeenten, die daarmee aan de slag kunnen? Tja, in theorie kan alles natuurlijk, maar ik zie het toch écht niet een, twee, drie gebeuren. Een andere oplossing is ook letterlijk een oplossing, namelijk oplosbare kauwgom. ,,Het moet toch mogelijk zijn om kauwgom te maken die na enige tijd smelt in de mond. Dan valt er ook niks meer uit te spugen,’’ zo luidt een van de suggesties. Een daaraan gerelateerde oplossing is kauwgom die, na uitspugen op straat, binnen enkele uren of dagen uit zichzelf oplost. Nu doet een uitgespuugd stukje kauwgom daar nog altijd ruim 20 jaar over, maar er schijnen momenteel bedrijven te zijn die hard werken aan de ontwikkeling van een afbreekbare biologische kauwgom.
Gezien de hoeveelheid reacties die ik ontving, concludeer ik dat het probleem écht leeft in Dordrecht en ik ben dan ook benieuwd welke partij hierover als eerste vragen gaat stellen in de gemeenteraad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s