‘Nog post vandaag? Mwoah… een brandbrief’


bb3Als het goed is lag ’ie gisteren op de mat bij Sharon Dijksma, die brandbrief van burgemeester Brok, waarin hij de staatssecretaris verzoekt om de intercity-verbinding tussen Dordrecht en Brabant in stand te houden. Wat is dat eigenlijk, een brandbrief? Heeft een dergelijk schrijven een hogere prioriteit dan andere post? Staat er een stempeltje ‘Attentie, brandbrief’ op de envelop? En krijgt de staatssecretaris hem dan ook stante pede te lezen bij aankomst op kantoor?
Ik stel me er het volgende bij voor: ‘Goedemorgen mevrouw Dijksma. Goedemorgen Jannie (secretaresse). Nog post vandaag? Niet veel, alleen een brandbrief… uit Dordrecht.’ Ik heb het maar eens opgezocht: een brandbrief is een brief – ik citeer letterlijk uit het woordenboek – ‘waarin in niet mis te verstane woorden iets wordt medegedeeld of verzocht.’ Ik was dan ook ernstig benieuwd naar die niet mis te verstane woorden. Zou de toon in een brandbrief minder ambtelijk en ‘prangender’ van toon zijn dan een reguliere brief?
Zou er dan zoiets in staan als: ‘Geachte staatssecretaris, roep die malle NS-directie nou eindelijk eens een keertje tot de orde? Ze maken er bij dat blunderbedrijf al jaren een zooitje van, kunnen nog geen kip zonder oponthoud van A naar B vervoeren, hebben hekjes geplaatst bij het station die de stad in tweeën splijten, hebben het dak van het Centraal Station dusdanig laten verpieteren dat het nog nét niet op instorten staat en nu willen ze ook nog eens onze broodnodige sneltreinen naar Braboland van ons afpakken. Alstublieft staatssecretaris laat de NS ons niet terug de middeleeuwen in duwen.’ Wishfull thinking van mijn kant natuurlijk, maar ik geef direct toe dat ik ongeschikt ben voor een diplomatieke functie.
Ik heb namelijk een kopie van de échte brief voor me liggen en de keurige toon er van straalt mij veel te weinig ‘brandalarm’ uit… ik bespeur er vooral berusting en verslagenheid in. Laatste minuut wedstrijd, 3-0 achter, de scheids kijkt al op zijn klokje. ‘Jannie, zou je die brief uit Dordt voor me willen opbergen? -Da’s goed mevrouw. Ik archiveer hem onder de K van kansloos.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s