Over Dordt en dolende dagjesmensen…


lostVandaag wil ik het met u hebben over dagjesmensen… over dwalende dagjesmensen om precies te zijn. Nu zijn dagjesmensen soms graag een beetje ‘dwalende,’ want dat is nou juist de charme van dagjesmens zijn. Ik vind het persoonlijk heerlijk om een dagje door Den Haag, Deventer of Den Bosch te meanderen en heb dan even geen boodschap aan wegwijsbordjes of toeristische informatie. Bewust dwalen kan je immers naar plekken brengen die véél leuker zijn dan de platgetreden paden en welbekende attracties. Maar er zijn natuurlijk ook veel dagjesmensen die liever recht op hun doel af gaan en dát valt in het karig bewegwijzerde Dordt niet altijd mee. Veel (veelal oudere) dagjesmensen zijn hier, zo valt mij op, nog al te vaak zoekende… meestal naar het Dordrechts Museum, steeds vaker ook naar het Hof van Nederland en héél vaak ‘gewoon’ naar de binnenstad. Bij toeval werd ik gisteren drie keer achtereen met die dolende dagjesmensenproblematiek geconfronteerd. Op de Vest waren tientallen mensen weer eens naarstig op zoek naar de Museumstraat. Daar kijken mijn mede-Vestbewoners en ik al lang niet meer van op, want dat staat daar namelijk niet aangegeven en dus fungeren we hier al sinds jaar en dag gewoon zelf als wegwijzer.
Dordt telt véél meer verdwaalplekken, zoals de Merwekade bijvoorbeeld. Daar hebben bezoekers die met de waterbus komen geen idee waar het centrum ligt. Op de hoek Hoefijzerstraat/Riedijk staat weliswaar een paal met een bordje Voorstraat erop, maar die bewegwijzering brengt toeristen hooguit naar de Riedijk en daar aangekomen vragen mensen zich vervolgens nóg af hoe ze dan naar het centrum moeten lopen, want dat bordje Voorstraat zegt ze namelijk helemaal niets. Enige tijd geleden hebben een paar oplossingsgerichte buurtbewoners dat bordje eigenhandig voorzien van de naam Centrum en dat werkte. Maar van zulke simpele oplossingen houden ze kennelijk niet bij de gemeente, want die goedbedoelde en efficiënte toevoeging is door een ijverige ‘bordjesambtenaar’ alweer verwijderd: wij Dordtenaren moeten natuurlijk niet gaan lopen leggen te meedenken.
Ach… ‘elluk nadeel heb ze voordeel,’ zei ooit een filosoof uit Betondorp, want wat is nou eigenlijk leuker dan dolen door Dordt?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s