BVD bleek geen ‘populistenclub’ te zijn


10 jr bvdTien jaar beter voor Dordt. Eerder deze week beloofde ik daar op terug te komen en belofte maakt schuld. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik in het begin best sceptisch was. De partij kwam immers opzetten in de nagalm van het populisme, belichaamd door de Grote Kale Verlosser uit Rotjeknor… een Fortuynistenclubje dacht ik aanvankelijk en ik weet zeker dat ik destijds  niet de enige was. Beter voor Dordt heeft echter aangetoond wel degelijk over inhoud en, niet onbelangrijk, oprechte passie voor de stad te beschikken, hetgeen in mijn ogen veel te maken heeft met de persoon Piet Sleeking, die ik na al die jaren nog altijd geen beroepspoliticus vind. Dat is niet beledigend maar juist complimenteus bedoeld, aangezien ik ten opzichte van beroepspolitici (lees pluche-plakkers) over het algemeen een gezond wantrouwen koester. Niet de beroepspolitici, maar de ware amateurpolitici (amateur betekent letterlijk liefhebber) zijn, zeker op gemeentelijk niveau, vaak de mensen die nog oprechte idealen koesteren en onder die categorie schaar ik Piet Sleeking, die de openlijke discussie nooit schuwt en zijn oprechte emoties daarbij moeilijk verborgen houdt (hij heeft géén pokerface). Piet is een stekelbaars en ook dat bedoel ik niet onvriendelijk, want een stekelbaars heeft nu eenmaal nauwelijks gladde kantjes.
De sterkste eigenschap van dit door BVD-aangevoerde college vind ik dat er snel en vaak ook adequaat op problemen en wensen vanuit de lokale samenleving gereageerd wordt: de BVD’ers die ik ken zijn pragmatisch, benaderbaar en oplossingsgericht. Ben ik dan geheel en al kritiekloos? Natuurlijk niet: inhoudelijk ben ik het nét zo vaak wel als niet met de BVD-standpunten en plannen eens, maar daar gaat deze column niet over. Verder vind ik dat de partij intern democratischer moet worden, met meer speel- en ademruimte voor partijgenoten met ‘dissidente’ inzichten. Tot slot vind ik dat het nu almachtige Beter voor Dordt moet waken voor ‘regentesk’ gedrag (dat kostte de PvdA ooit de kop) en moet er meer politiek talent worden binnen gehaald om het risico te ondervangen dat de partij in het naderende post-Sleeking-tijdperk als los zand uit elkaar valt.

Advertenties

One comment

  1. Ik hou alleen m’n hart vast als Sleeking opstapt en er een gevecht ontstaat voor het nieuwe leiderschap. In de fractie zitten toch wel degelijk een aantal populistische types die volgens mij wel graag de leiding willen overnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s