Beschamende, maar bevrijdende ‘hoofdgrappen’


Geit1,,Je zal het toch meemaken, dat je zomaar ineens tegen een hoofd op loopt?’’ Geert, een frequent bezoeker van het loze stukje Dordt tussen ‘Bleek’ en Vrieseweg, haalt zijn biertje weer te voorschijn als hij ziet dat ik geen politieman of stadswacht ben.
Het kwartje valt niet direct bij me. Ik loop immers dagelijks tegen allerlei hoofden op, alleen zitten die over het algemeen stevig bevestigd aan dikke of dunne Dordtse nekken. Pas enkele tellen later heb ik door dat Geert het over de situatie aan de Amstelveenseweg in Amsterdam heeft en dat ‘ie daar, naar eigen zeggen, met z’n hoofd niet helemaal bij kan. ,,Die woordspeling was niet grappig bedoeld hoor… hij kwam alleen een beetje rottig m’n strot uit. Wat ik eigenlijk wil zeggen is: hoe zou jij nou reageren als je hier, op dat hondenveldje, een mensenhoofd zou zien liggen en dat hoofd zou je nog aankijken ook? Zoiets krijg je toch niet meer uit je kop?’’
Geert raakt danig in de war van zijn tweede, onbedoelde hoofdgrap en slaat zichzelf, demonstratief met de ouwe krant die hij me voorhield, tegen zijn voorhoofd. ,,Verdomme, nou doe ik het weer…’’
Ik neem hem niks kwalijk, want hoofdgrappen lijken momenteel besmettelijk. Op de radio hoorde ik een ooggetuige het volgende zeggen, toen de interviewer hem vroeg wat er ‘door zijn hoofd’ ging toen hij dat hoofd op straat ontdekte. ,,Tja, ik schrok en draaide meteen mijn hoofd om… o, sorry, dat bedoelde ik niet als grap.’’
Van Geert weet ik dat hij niet probeert om lollig te zijn. Hij is namelijk bloedserieus en lijdt letterlijk onder dit soort gebeurtenissen. Niet voor niets brengt hij het overgrote deel van zijn volwassen leven al bij Yulius door. ,,Ik ben nu eenmaal een piekeraar en als ik dit soort verhalen lees, gaat het bij mij spoken van binnen. Dan word ik intens droevig.’’ Langdurig staart hij naar zijn schoenen.
Kop op man, laat je hoofd niet hangen’’ zeg ik en bijt vervolgens op mijn tong. Gelukkig schiet Geert in de lach en ik lach mee. Beschamend? Misschien… maar wél even nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s