Uw aandacht graag voor de ‘Dordtse Defenders’


ILert Kumkongsakk leef van de vrijheid. Nee, dat is niet zomaar een mooie zin waarmee ik mijn column een diepere lading wil geven, want ik bedoel het gewoon letterlijk. Elke dag mag ik in deze krant opschrijven wat ik vind en ik word daar nog voor betaald ook. Dat is mooi en fijn, maar nog veel mooier en fijner is het dat ik dat mag doen in alle vrijheid en zonder angst dat iemand mij op de vingers tikt of de mond wil snoeren. Dát is een groot goed, waar ik eigenlijk te weinig bij stil sta. Maar dat doe ik nu even wél en dat heeft alles te maken met Lert Kumkongsak uit de Thaise hoofdstad Bangkok.
De 45-jarige Lert woont momenteel even in Dordrecht. Niet dat hij zijn land ontvlucht is, maar deze milieuactivist heeft gewoon even een adempauze nodig en die is hem aangeboden door de organisatie Defenders in Dordrecht. Lert is coördinator van ‘The Campaign for Public Policy on Mineral Resources,’ hetgeen er op neer komt dat hij zich bezig houdt met de schadelijke gevolgen van grootschalige mijnbouw in zijn land. Die grootschalige mijnbouw is ongetwijfeld goed voor de economie, maar er kleven ook negatieve kanten aan… voor het milieu bijvoorbeeld en voor de gezondheid van omwonenden en werknemers in die branche. Voor die mensen neemt Lert het op, hetgeen hem niet altijd in dank wordt afgenomen. Voortdurend voelt hij de hete adem van de Thaise autoriteiten in zijn nek, want een ál te kritische houding kán hem wel eens duur komen te staan. Eerder al zijn collega’s van Lert bij het leger ontboden voor een pittig weekje ‘attitude adjustment,’ ofwel een korte staatscursus ‘hou je gedeisd.’ Lert staat in zijn land voortdurend onder hoogspanning en was dus even toe aan een ‘break.’ Die mogelijkheid (twee maandjes tijd voor rust en reflectie in Dordt) wordt hem momenteel geboden door de ‘Dordtse Defenders.’
Omdat ik mijn vrijheid waardeer wil ik mijn columnruimte vandaag graag aanwenden om u te vragen het werk van deze organisatie te steunen. Kijk eens op www.facebook.com/defenders.in.dordrecht en trek uw eigen conclusie.

Afbeelding: milieuactivist Lert Kumkongsak, even op ‘adempauze’ in Dordrecht

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s