Laat eenzame ouderen niet barsten…


eenzaamheidHet was maar een klein berichtje in deze krant: twee Dordtse projecten, namelijk Sterrenburgers voor Sterrenburgers en Stadspolders voor Stadspolders, staan ernstig op de tocht vanwege geldnood. Die projecten staan in het teken van de bestrijding van eenzaamheid bij ouderen. In het kader van deze projecten, aangestuurd door de Dordtse kanjer Anja Matena-Heijndijk, worden eenzame oude buurtgenoten thuis bezocht, worden gespreksgroepen gevormd en wordt eens per jaar een uitje georganiseerd. Slechts 4000 euro per jaar kost dat, maar kennelijk is dat bedrag niet bijeen te krijgen. Sponsors staan niet te dringen en bij de gemeente, die het initiatief een paar jaar geleden nog de hemel in prijsde (in 2012 ontving het project de Vrijwilligersprijs) trekt men het gezicht dat ik zelf ook altijd trek als de glazenwasser voor de deur staat. ,,Sorry, maar ik heb even geen los geld in huis.’’
En nu weet ik wel dat je leed nooit en te nimmer mag wegen, maar nét toen ik dat artikeltje gelezen had raakte ik in gesprek met een goeie kennis die op de kinderafdeling van een ziekenhuis werkt. ,,We kunnen de spulletjes gewoon niet meer kwijt. Je moet eens weten hoe vaak we hier bezoek krijgen van de een of andere serviceclub die hier teddybeertjes, computerspelletjes of een hele grote betaalcheque komt afleveren. Dat levert natuurlijk altijd schattige plaatjes op en een heleboel blije gezichten, dus dat begrijp ik best en ik wil ook zeker niet ondankbaar overkomen, maar het contrast met onze geriatrische afdeling is wel erg schrijnend.’’
Dat artikeltje en dat praatje op straat spoken al het hele Paasweekend door mijn hoofd. En natuurlijk gun ik kinderen die, om welke reden dan ook in een ziekenhuis terecht gekomen zijn, het allerbeste en allermooiste, want er is niks triester dan een kind in een ziekenhuisbed. Maar toch minstens zo triest is de zielscheurende eenzaamheid waarmee veel ouderen, misschien wel hemelsbreed op nog geen twintig meter van uw gezellige eettafel, te kampen hebben. En dus zeg ik: gemeente, serviceclubs én particulieren… neem contact op met Anja Matena-Heijndijk: anjaheijndijk@chello.nl. Zij is ten einde raad.
Laat Anja’s liefdewerk… laat eenzame ouderen niet barsten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s