Dordrecht is ‘vergnüglich’ en ‘hübsch’


altstad

‘Wo ist der Banhof? Do ist der Banhof?’ Veel jongere lezers zullen wellicht geen idee hebben waar ik het over heb, maar het de verkeerde kant op sturen van een Duitse soldaat was de ultieme verzetsdaad van de door Kees van Kooten gespeelde neurotische senior Arie Temmes. ,,Die vent vroeg waar het station was en ik dacht bij mezelf… nú komt het er op aan Arie.’’
In onze familie hadden we ook een Arie Temmes, namelijk mijn opa Willem, die elke Duitser met een kordaat ‘Immer Gerade Aus’ steevast een foute richting op stuurde en die, onder het motto ‘Gib eerst mijn Fahrrad maar eens zurück’ weigerde een verkeersboete te betalen, nadat hij op heterdaad betrapt was toen hij op de Duitse Autobahn, na het missen van een ‘Ausfahrt,’ een stukje achteruit had gereden. Arie Temmes en mijn opa (hij noemde elke Duitser een ‘Aberjetzer’) hadden een begrijpelijk excuus (oorlogsleed), maar alle andere plaatsgenoten zou ik van harte willen adviseren om hun Duits de komende minden op z’n minst naar Rudi Carell-niveau te tillen. Waarom? Omdat de Duitsers er aan komen. Ik voorzie dat, mede vanwege een groot artikel in Der Tagesspiegel. Dit Duitse dagblad pakte een tijdje geleden groot uit met een bijlageverhaal over ‘Het vergnüglicher Ort’ Dordrecht. Ook een fraaie recensie in Die Zeit over de Godfried Schalcken-tentoonstelling in Het Dordrechts Museum, doet mij concluderen dat Duitse toeristen Dordrecht komende zomer massaal gaan ontdekken. Tel daarbij op dat we dit jaar een ‘stoomzomer’ hebben, dat de VVV tegenwoordig ook over een Duitstalige Dordt-brochure beschikt en dat Villa Augustus en het nog nieuw ruikende Van der Valk-hotel op alle Duitse toeristische websites de hemel in worden geprezen, dan moet je haast wel stellen dat Dordt bij de oosterburen ‘nicht unbemerkt geblieben’ ist.
Mijn advies, diep ‘Wortschatz’ op uit uw bureaula, stamp die naamvallen er nog eens in en zeg ter hoogte van de Visbrug vooral niet ‘Immer Gerade Aus’ als een Duitse toerist u naar het Scheffersplein vraagt. Een kleine ‘Umleitung’ via de Groenmarkt in plaats van over die gribus die Voorstraat-midden heet, voorkomt een hoop teleurstellingen.

Het hele verhaal uit Der Tagesspiegel is te lezen op: http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/reise/europa/niederlande/niederlande-ein-vergnueglicher-ort/12552740.html

Advertenties

One comment

  1. Nu nog Duits of tenminste Engelstalige teksten bij de werken of tenminste een verklarende tentoonstellingstekst in het Dordrechts Museum begreep ik van de toeristen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s