Ik zie wel kansen voor regio-radio…


radioLaat ik positief beginnen… ik denk dat het voornemen van RTV Dordrecht om te stoppen met het maken van traditionele televisie helemaal niet zo’n beroerd idee is. Ik begrijp het wel, want met een ‘lousy’ twee ton per jaar kún je simpelweg geen volwaardige programmering op televisie, radio én internet verwezenlijken. Dat is inmiddels wel gebleken, want momenteel schiet RTV Dordrecht op alle drie die fronten ernstig te kort. De televisieprogrammering oogt bij vlagen (uitzonderingen daargelaten) nog altijd oubollig en amateuristisch en de meeste radio-uurtjes worden (wederom uitzonderingen daargelaten) gevuld met muziek waar niemand op zit te wachten, ons voorgeschoteld door plaatjesdraaiende ego-trippers die graag DJ in grote-mensen-land willen worden. Op internet zie je tijdens de Paasdagen geen vers nieuws verschijnen omdat de redacteur ziek, zwak, misselijk of vrij is. Laten we het zó stellen: áls er al een doelgroep voor de lokale omroep bestaat, wordt die al sinds jaar en dag nauwelijks meer bereikt. Nu is dat ook weer niet helemáál waar, want ik weet dat de televisie in veel Dordtse bejaarden- en verzorgingshuizen de hele dag ‘op’ RTV Dordrecht staat ingeschakeld. Ik bedoel het niet cynisch of lollig maar zelfs die ‘carrousel’ van Dordtse plaatjes wordt daar verslonden en ook dat rondje Dordt met de ‘dashcam’ is een ware tophit onder ouderen.
Maar als omroep zonder centen moet je natuurlijk keuzes maken en ik denk dat het een goed idee is als die keuze op de radio valt. Voor twee ton kun je namelijk best een semi-professionele horizontale programmering bewerkstelligen met twee-uurs-blokken tussen zeven uur ’s ochtends en, pak hem beet, 12 uur ’s nachts. Dat moet je dan wel regionaal oppakken (dus op één frequentie voor heel Zuid Holland-Zuid) zodat je er ook in de auto nog iets aan hebt. Ik zeg, informeer en verstrooi, draag een Drechtstedengevoel uit en pas op voor DJ-wannabees, ego-trippers, subgroep-bedieners, ex-piraten en andere edel-hobbyisten. En op de buis? Gewoon het radiogeluid met twee autocams op de radiostudio en daaronder een scrolltekst met nieuws, informatie en zelfpromotie.
Eén ding: ik zal die prachtige mini-documentaires van Fokko van der Straaten vreselijk gaan missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s